VANDALIZEM

Rožnati Prešeren

Objavljeno 21. junij 2016 09.28 | Posodobljeno 21. junij 2016 09.29 | Piše: Špela Ankele

Vandalizem v Prešernovem gaju, potreben bi bil boljši nadzor.

Bronasti doprsni kip Franceta Prešerna so za zdaj še neznanci pobarvali. Foto Špela Ankele

KRANJ – Te dni, po vsej verjetnosti konec tedna, so bili v Prešernovem gaju sredi Kranja znova na delu vandali. Za tarčo so si izbrali bronasti kip Franceta Prešerna, ki ga je akademski kipar Lojze Dolinar ustvaril leta 1968. Doprsni Prešernov kip so prebarvali s kričečo rožnato barvo. Za zdaj še ni znano, kolikšna je škoda, ki jo je povzročil neznani storilec. Kranjčani so ogorčeni. »Ljudje nimajo več kulture. Vsem bi moralo biti jasno, da se je treba na pokopališčih spoštljivo in dostojno vesti. Tako pa se v Prešernovem gaju, kjer je bilo v preteklosti mestno pokopališče, vrstijo vandalizmi. Pred dvema letoma so vandali razbili stekla na Majdičevi kapeli, da o grafitih, ki vznikajo ves čas, niti ne govorimo,« smo slišali, ko smo včeraj poizvedovali o dogodku, ki nikogar ni pustil brez komentarja. Drug komentar, ki smo ga ujeli, bi lahko povzeli z besedami: »Kdo in kolikokrat sploh nadzira Prešernov gaj? Ta kulturni in zgodovinski spomenik ni pod videonadzorom, očitno pa tudi tisti, ki bi morali območje nadzorovati, bolj redko zaidejo sem. Raje se ukvarjajo s pločevino in pišejo kazni za nepravilno parkiranje. Mestni svet bi moral poskrbeti za to, da se nadzor nad Prešernovim gajem poostri, pa bi bilo takšnih predrznosti zagotovo manj.«

Včeraj zjutraj je tudi Renata Pamić, konservatorska svetovalka na kranjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine, na poti v službo opazila, da je Prešernov kip obarvan rožnato. Nepričakovani prizor je dokumentirala, na dogodek opozorila Mestno občino Kranj in obvestila restavratorja. Ta bo danes opravil strokovni ogled, vzel vzorec barve in pripravil strokovno poročilo, v katerem bo upošteval tip barve in na tej podlagi predlagal potrebne ukrepe restavriranja. »Po pridobitvi poročila bodo stekli dogovori z Mestno občino Kranj, ki je lastnica Prešernovega gaja, in verjetno tudi postopki restavriranja,« je dodala Renata Pamić.

Tako iz Kranja v zadnjih dneh že drugič poročamo o predrznežih, ki so se lotili čečkanja po Prešernovem kipu. Poročali smo že, da je minuli teden doprsni kip, postavljen pred kranjsko Osnovno šolo Franceta Prešerna, dobil brke. Te so bile narisane s kredo, zato pobalinstvo mladostnikov, ki se te dni poslavljajo od osnovnošolskih klopi, ni povzročilo kakšne škode.

Rožnatega Prešerna obravnavajo tudi policisti, ki so se že lotili zbiranja podatkov. »Ukrep bo odvisen od zbranih obvestil. Lahko gre za kaznivo dejanje poškodovanja ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena, ali naravne vrednote po kazenskem zakoniku, ali za vandalizem po predpisih o javnem redu in miru,« je pojasnil Bojan Kos, predstavnik gorenjskih policistov za odnose z javnostmi. Vandalom lahko policisti pripišejo do 417 evrov globe. Kazen za tistega, ki mu na sodišču dokažejo poškodovanje stvari kulturnega pomena, pa je tja do osem let zapora. 

Deli s prijatelji