ŽUPANOVANJE

Rožej: Ne bi si želel biti v Jankovićevi koži

Objavljeno 12. marec 2012 17.19 | Posodobljeno 12. marec 2012 16.27 | Piše: S. J.

Rožej pričakuje, da bo njegovo ime med tremi najpogostejšimi odgovori na vprašanje, koga želijo v Ljubljani za nadomestnega župana ali županjo.

Na parlamentarni balkon pa je še zadnjič poslal poljubčke. Komu, ne vemo.

LJUBLJANA – Čeprav se bo Vito Rožej, igralec, lutkar, nekdanji poslanec in kandidat zunajparlamentarne stranke Zares za župana Ljubljane, na prihajajočih volitvah pustil presenetiti, je njegov cilj drugi krog.

Ne obljubljajo preveč

Na današnji novinarski konferenci v novih, vendar skromnih prostorih stranke Zares je predsednik stranke Pavel Gantar pojasnil, zakaj je Rožej njihov kandidat: »Imamo kandidata, ki je verodostojen, in imamo program, ki je drugačen od drugih programov. Obljubljamo ne preveč, ker se zavedamo, da je mandat zelo kratek in da je župan le eden izmed faktorjev odločanja. Vendar se je od leta 2010 zgodilo tako veliko, da je treba mestni politiki dati nove poudarke. In te nove poudarke pooseblja Vito Rožej.«

Izboljšati položaj najšibkejših

»Zavedam se, da bo sestava mestnega sveta ostala enaka in da tudi zato in zaradi krize ne bo mogoče zelo širokopotezno zastavljati novih načrtov. V času krize si Ljubljana ne more privoščiti dodatnega zadolževanja in se mora naučiti delati s tem, kar ima. Predvsem pa mora dati prednost projektom, ki ne bodo veliko stali, a bodo občutno izboljšali položaj najšibkejših. Zato predlaga različne oblike samopomoči, urbanega vrtičkarstva, socialnih podjetij, samozaposlovanja mladih, javnih del, ugodnih najemnim, skratka ljudem je treba dati priložnost, da sami najdejo pot iz krize,« je o načrtih povedal Rožej.

Bolje je, da prihodnji župan Ljubljane ni nekdo, ki je njenim prebivalcem v nekih drugih časih obljubil preveč in bi zdaj trmasto želel vse to izvesti, ne glede na ceno.

Proti garažni hiši pod mestno tržnico

Več pozornosti bi morali nameniti energetski prenovi stavb, krepitvi programov za povečanje energetske varčnosti in rabe alternativnih virov ter ozelenitvi in gospodarjenju z odpadki. Cena komunalnih storitev pa naj bi do konca mandata ostala enaka. Nasprotuje gradnji garažne hiše pod mestno tržnico, saj se mu zdi nadaljevanje projekta nesmiselno. Zavzema pa se dokončanje notranjega cestnega omrežja.

Za trajnostni razvoj

Poudarja, da je zadolženost Ljubljane že precejšnja, a še ni skrb vzbujajoča, zato še vedno omogoča njen razvoj. Vendar bi se morali posvetiti projektom, ki bodo prispevali k trajnostnemu razvoju. Rožej je dodal, da je mesto veliko naredilo za učinkovitost, manj pa za transparentnost. Prav tako misli: »Bolje je, da prihodnji župan Ljubljane ni nekdo, ki je njenim prebivalcem v nekih drugih časih obljubil preveč in bi zdaj trmasto želel vse to izvesti, ne glede na ceno.«

Je legalno tudi legitimno?

Glede vnovične kandidature Zorana Jankovića pravi: »Ne bi si želel biti v njegovi koži. Njegova odločitev je sicer legalna, če pa je tudi legitimna, bodo odločili Ljubljančani. Vse stvari, ki so mogoče, niso vedno tudi dopustne.«

Ni mi treba vztrajati pri tujih obljubah

Rožeja pa ne skrbi, kako bi bilo županovati brez absolutne večine v mestnem svetu, saj meni, da bo manj hitrega odločanja, več premisleka in dialoga. Prav prednost vidi v tem, da mu ni treba vztrajati pri obljubah, ki jih ni dal sam.

Deli s prijatelji