OBLETNICA ODKRITJA

Rov Barbara bo postal muzej?

Objavljeno 03. marec 2013 09.29 | Posodobljeno 03. marec 2013 09.29 | Piše: A. L., STA

Četrto obletnico grobišča bodo obeležili s spominskimi prireditvami.

Množično grobišče v Hudi jami

LJUBLJANA – Minevajo štiri leta od odkritja množičnega grobišča v rovu sv. Barbare v rudniku Huda jama pri Laškem. Do zdaj so v Hudi jami našli posmrtne ostanke 800 žrtev povojnih pobojev, v rovu pa naj bi jih bilo še več kot 2000. Zgodovinar Jože Dežman meni, da sprava zahteva pokop vseh žrtev. Obletnico bodo obeležili s spominskimi dogodki.

Dela v Hudi jami tečejo dalje

Delavci Rudnika Trbovlje - Hrastnik so pred štirimi leti prebili pregrado v rovu svete Barbare in odkrili mumificirana trupla. Do zdaj so izkopali 800 okostij in jih forenzično pregledali, zdaj ležijo v enem delu rudnika. Iz jaška je treba prenesti še preostale žrtve, ki jih je verjetno več kot 2000. Zgodovinar Dežman, ki je hkrati predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč, opozarja, da je ob pokopu žrtev nujno treba ohraniti tudi spomin nanje, zato se zavzema, da rov postane muzej. Tako je odločila tudi vlada, ko je 24. januarja prenovila komisijo in določila temeljne programske točke za proračunski leti 2013 in 2014. Za rov sv. Barbare je bil sprejet sklep o nadaljevanju del v Hudi jami.

Kulturni spomenik državnega pomena

»To pomeni dela po odločbi rudarske inšpekcije, pripravo projekta za prekop vseh žrtev, razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena, začetek postopkov za ureditev lastniških razmerij, odprtje spomenika za javnost v letu 2014 ter priprava rešitve dokončnega mesta in načina pokopa žrtev,« je v nedavnem pogovoru dejal Dežman. Četrto obletnico grobišča bodo obeležili s spominskimi prireditvami, ki jih organizirajo Študijski center za narodno spravo, Arhiv RS, Slovenski filmski arhiv, komisija vlade za izvajanje zakona o popravi krivic, komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč in Slovenska kinoteka.

V ponedeljek bo v rovu sv. Barbare novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili stanje in načrte v zvezi z rovom, v torek bo v Arhivu RS znanstveni posvet. V ponedeljek, 11. marca, pa bosta v Slovenski kinoteki ogled filma režiserja Andreja Mlakarja Christoforos in okrogla miza Pokopati mrtve.

Predstavniki NSi so pred grobišče v soboto položili vence. Vodja poslanske skupine Matej Tonin je ob položitvi dejal, da je Huda jama nam vsem v opomin, kako krut in surov zna biti čas vojne. Prepričan je, da je prvi korak k spravi dostojen pokop vseh mrtvih, drugi korak pa resnicoljuben pogled na preteklost.

 

Deli s prijatelji