TEŠ 6

Rotnik: Nadzornikom nismo skrivali ničesar

Objavljeno 22. februar 2012 15.05 | Posodobljeno 22. februar 2012 15.05 | Piše: S. U., STA

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj zanika navedbe protikorupcijske komisije.

Uroš Rotnik.

LJUBLJANA – Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je zanikal vse navedbe protikorupcijske komisije, ki je ugotovila, da je bil projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) zasnovan in izveden netransparentno, ob pomanjkljivem nadzoru in obremenjen s političnimi ter z lobističnimi vplivi.

»Banke bi že zdavnaj obrnile hrbet«

Rotnik je ponovno zatrdil, da so vse postopke vodili skladno z zakonodajo, transparentno in gospodarno. »Prav ničesar nismo skrivali nadzornikom in tudi nismo imeli česa razkrivati. Drugače bi Evropska investicijska banka in Evropska banka za obnovo in razvoj že zdavnaj obrnili hrbet,« je dejal Rotnik.

Na vprašanje, ali je res v postopku zbiranja ponudb za nabavo glavne tehnološke opreme Alstomu omogočil seznanitev s poslovnimi skrivnostmi konzorcija Siemens, je Rotnik odgovoril, da je to velika neumnost, saj sta bili obe ponudbi odprti istočasno, komisijski. Pojasnil je tudi, da Siemens ni dal ustrezne tehnične ponudbe oz. je oddal ponudbo za delovanje TEŠ 6 s polno močjo, čeprav šoštanjska termoelektrarna ponoči deluje s polovično močjo.

Iz poročila o izvajanju investicije v blok 6, ki je bilo podano le tri mesece pred Rotnikovo razrešitvijo, je razvidno, da je nadzorni svet termoelektrarne soglasje za podpis rezervacijske pogodbe podal septembra leta 2007.

Kakšen je dejanski namen odbora?

»Napak pri vodenju projekta ni odkril, saj smo vodili investicijo z vso dolžno skrbnostjo. Sprašujemo se, kakšen je dejanski namen odbora, saj so v poročilih, ki jih je podpisal predsednik odbora, zapisane številne nepravilnosti, neresnične informacije in napačno ugotovljena dejstva,« je dejal Rotnik.

Rotnik tudi zanika, da je eskalacijska klavzula v pogodbi z Alstomom vsebovala kakršno koli sistemsko napako, ki bi najmanj podvojila ceno TEŠ 6, predsednik odbora pa je drugačnega mnenja. Rotnik trdi, da je bila eskalacijska formula usklajena med pogajanji o končni ceni TEŠ 6 in je kot sestavni del pogodbe nespremenjena od avgusta leta 2009.

Deli s prijatelji