PRESKRBLJEN

Ropu bodo plačevali še tri leta po odhodu

Objavljeno 14. marec 2013 10.28 | Posodobljeno 14. marec 2013 08.59 | Piše: A. K.

Anton Rop bo nadomestilo prejemal še tri leta po izteku mandata, zanj bodo poskrbeli tudi, ko bo odšel v pokoj.

Anton Rop meni, da mora Slovenija spodbujati mala podjetja, saj ta ustvarijo največ delovnih mest.

LJUBLJANA – Nekdanji minister in premier Anton Rop, ki mu mandat podpredsednika Evropske investicijske banke (EIB) poteče avgusta letos, septembra pa bo predal svoje posle, še molči o tem, kje bo nadaljeval svojo karierno pot. V zadnjih dneh se je omenjalo njegovo ime tudi v povezavi s političnimi funkcijami v novi vladi. 

Poleg funkcij na domači politični sceni se omenjajo tudi njegove želje po zaposlitvi v EBRD in po položaju komisarja v Bruslju. Rop se omenja tudi kot resen kandidat za vidnejšo funkcijo v ruski Sberbank, ki je lastnica Volksbanke, ali v podjetju Siemens, poročajo Finance. Glede na evropski zaslužek pa se Ropu prav nič ne mudi do nove zaposlitve. 

Nadomestilo bo prejemal kar tri leta

Rop kot podpredsednik EIB dobiva enako plačo kot podpredsedniki Evropske komisije, in sicer 22.963,55 evra, upravičeni pa so še do dodatka za bivanje v vrednosti 15 odstotkov plače. Ko bo Rop delovno mesto zapustil, bo najprej upravičen do dodatka za preselitev v vrednosti enomesečne plače, naslednja tri leta pa bo prejemal še začasno nadomestilo.

Če bo Rop v teh treh letih dobil drugo plačano delo, se bo začasno nadomestilo zmanjšalo. Pravilnik določa, da začasno nadomestilo in plača skupaj ne smeta presegati višine prejemkov, ki jih dobiva od banke.

Preskrbljen tudi v pokoju

EIB pa za svoje nekdanje zaposlene poskrbi tudi, ko ti odidejo v pokoj. Po dopolnjenem 65. letu so namreč nekdanji člani banke upravičeni do pokojnine, ki je odvisna od časa trajanja mandata. Pokojnina je izračunana glede na 4,275 odstotka osnovne plače za vsako polno leto v EIB in ne sme presegati 70 odstotkov zadnje osnovne plače.

Deli s prijatelji