PREVEČ JIH JE

Romske šolarje bodo prešolali, soglašati bodo morali tudi starši

Objavljeno 30. maj 2014 11.25 | Posodobljeno 30. maj 2014 11.25 | Piše: STA, P. J.

Preveliko število romskih otrok na Osnovni šoli Bršljin je po mnenju nekaterih staršev in občinskih svetnikov problematično.

Napadalec naj bi bil iz Žabjaka (fotografija je simbolična).

NOVO MESTO – Svetniki Mestne občine Novo mesto so na četrtkovi seji v večini soglašali s predlogom, da bodo poskušali romske šolarje Osnovne šole Bršljin, če bodo tako želeli njihovi starši, enakomerno prerazporediti po drugih novomeških osnovnih šolah. Soglašali so tudi s predlogom spremembe šolskih okolišev kot dolgoročne rešitve.

Otroke bodo prerazporedili

Ob nedavnem pozivu nekaterih staršev šolarjev novomeške Osnovne šole Bršljin, ki menijo, da v omenjeni šoli zaradi bližine romskega naselja Žabjak prihaja do prevelikega števila romskih otrok, so na novomeški občini predlagali, da bi stanje dolgoročno poskušali rešiti s preoblikovanjem sedanjih šolskih okolišev, kratkoročno pa z enakomerno prerazporeditvijo romskih šolarjev po preostalih novomeških osnovnih šolah.

Na novomeški občini so potrdili, da bodo poskušali otroke prerazporediti postopno, s prerazporeditvijo pa bodo morali soglašati tudi njihovi starši. Začeti nameravajo že z novim šolskim letom, prerazporejenim romskim otrokom pa bo občina omogočila brezplačen in urejen avtobusni šolski prevoz, so dodali.

V zvezi s predlogom dolgoročne sistemske rešitve s preoblikovanjem sedanjih šolskih okolišev oziroma oblikovanjem skupnih šolskih okolišev pa so z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport sporočili, da naj se otroci vpišejo v tisto šolo, ki jim je določena z okolišem.

Četrtina romskih otrok

S predlogom staršev in občine se strinja tudi ravnateljica Osnovne šole Bršljin Darja Brezovar, ki je dejala, da bi ob zmanjšanju števila romskih šolarjev v šoli prišlo do njihovega boljšega vključevanja v šolsko delo in širše družbeno okolje. Sicer pa bi radi svoje otroke na druge novomeške šole prerazporedili tudi nekateri romski starši, kar jim zakonski predpisi že zdaj omogočajo, je pristavila.

Omenjeno šolo obiskuje nekaj več kot 530 učencev, od teh približno četrtina iz romskih družin.
 

Deli s prijatelji