V NAPOTO

Rome prodali kot nepremičnino

Objavljeno 30. maj 2012 10.03 | Posodobljeno 29. maj 2012 21.39 | Piše: N. Č. C.

Iztok Starc je kupil zemljišče z ljudmi vred.

Iztok Starc naj bi na seji KS Leskovec dejal, da pričakuje pomoč države pri preseljevanju Romov (foto: Nada Černič Cvetanovski).

LOKE PRI KRŠKEM – V začetku tedna se je v naselju Loke zbralo vse, kar v romskem svetu kaj pomeni, občinarji, nevladne in vladne organizacije, vse to zaradi predvidenega izgona Romov iz njihovega naselja. Osem hektarov veliko zemljišče, na katerem je na črno zgrajenih osem hiš, v katerih živi 36 Romov, je namreč kupil nepremičninar Iztok Starc iz Leskovca pri Krškem. Zgradil bo stanovanjsko sosesko, v kateri bo 60 hiš. Kot piše v občinskem podrobnem prostorskem načrtu za to območje, bodo to elitne moderne stavbe, vrstne ter enodružinske hiše. Romi so zdaj nepremičninarju pri tem velikem projektu v napoto.

Izvedel od novinarjev

»Prišli so novinarji in vprašali, kam bomo zdaj šli. Kam naj bi šli, zakaj?« je novinarje vprašal Roman Kovačič, krajan naselja Loke. Njegov rod v Lokah oz. Leskovški gmajni, kot rečejo temu območju, živi že 60 let. »Radi bi tu ostali, nočemo v Kerinov Grm,« pravi Kovačič, ki si želi, da bi imeli tudi oni enako možnost legalizacije objektov kot Romi v največjem krškem romskem naselju, Kerinovem Grmu. Občina je v postopku legalizacije tega naselja, s katerim se rada pohvali pred javnostjo, s pomočjo evropskih sredstev odkupila zemljišče in Romi ga zdaj odplačujejo po obrokih. Sedem evrov in pol plačujejo za kvadratni meter zemljišča, nekdanji direktor krške enote zavoda za zdravstveno zavarovanje Starc, ki je odkupil zemljišča v Lokah, pa Romom ponuja, da kvadratni meter od njega odkupijo po 75 evrov. »To je izsiljevanje, saj zemljišče ni komunalno opremljeno,« pravi domačin Moran Jurkovič - Dane. Po njegovih besedah mu je bil lastnik zemljišča Starc pripravljen ponuditi 4000 evrov za njegovo hišo, čeprav je vredna 120 tisočakov.

Na fronto 
poslali Pilipoviča

Občina Krško je na okroglo mizo o problematiki Romov poslala Zdravka Pilipoviča, ki je opravičil župana in podžupanjo, saj je v istem času zasedal krški občinski svet. »Občina nima čarobne palice, saj ima lastnik svoje interese, Romi pa svoje,« je povedal Pilipovič, ki se zaveda, da Romov iz Lok ne morejo kar preseliti v Kerinov Grm, kar je bila sprva ena od ponujenih možnosti. Po njegovih besedah je župan Stanko pripravljen reševati problem tako, da bi občina odkupila en hektar zemljišča, na katerem bi živeli Romi. A lastnik Starc to pogojuje z odkupom vseh osmih hektarov zemlje, ne pa le del tega. Meni namreč, da romska vas ne more biti otok sredi soseske, občina pa za nakup celotnega kompleksa ni zainteresirana.

Romi priznavajo, da so vse njihove hiše črna gradnja. »To naselje se je od leta 1948 širilo in večalo, občina je to videla in vedela, nam dala hišno številko 20 in napeljala vodo,« je odločen Darko Rudaš. Prepričan je, da bo zaradi Lok še marsikoga bolela glava, saj gre tu za naselje, kjer domačini in Romi živijo v sožitju in ni nikakršne nestrpnosti.

Resnica o Lokah

»Zakaj nihče naravnost ne pove, da je vseh osem hiš klasična črna gradnja. In jaz tudi nikoli doslej nisem videl dokumenta, ki bi govoril o tem, da je to zemljišče dodeljeno Romom,« se je na hudo kritiko odzval občinar Pilipovič. Prav zato naselje nima elektrike, voda pa je v vasi priključena nelegalno. Pojasnil je, da je bilo zemljišče po denacionalizacijskem postopku vrnjeno lastniku Trencu iz Šentjerneja. Ta je takrat želel štiri hektare prodati občini po sedem evrov in pol za kvadratni meter, pa občinski svet ni podprl tega predloga, saj se je občina osredotočila na urejanje Kerinovega Grma.

Romi so se odločili, da ne bodo šli iz Lok, pri tem pa računajo na razumevanje občine in države ter vladnih in nevladnih organizacij.

Deli s prijatelji