KULTURNI SPOMENIK

Romarska Sladka Gora

Objavljeno 18. oktober 2017 18.36 | Posodobljeno 18. oktober 2017 18.36 | Piše: Vojko Zakrajšek

Dvostolpna cerkev, posvečena Mariji, spada med najpomembnejše kulturne spomenike na Štajerskem.

V cerkvi je glavni oltar s čudodelno sladkogorsko Marijo. Foto: Vojko Zakrajšek

Med vinorodnimi griči v občini Šmarje pri Jelšah je zraslo naselje Sladka Gora, kjer je že v 14. stoletju stala božjepotna cerkev svete Marjete. Sčasoma je postala premajhna. Razodetje na hribu nad cerkvijo je namreč tja vabilo vedno več vernikov, zato so leta 1744 sv. Marjeto porušili, v naslednjih desetih letih pa je namesto nje zrasla zdajšnja dvostolpna cerkev, posvečena Mariji. Za to baročno umetnino velja, da spada med najpomembnejše kulturne spomenike na Štajerskem.

Zaradi razodetja nad cerkvijo je prihajalo vedno več vernikov.

Sprva je spadala pod lemberško faro, leta 1786 pa so sedež prenesli na Sladko Goro. Božjepotna Marijina cerkev slovi zaradi arhitekturne lepote oziroma živahne razgibane zunanjosti, njeno notranjost pa prekrivajo stenske slikarije, delo slavnega baročnega slikarja Franca Jelovška. Freske, ki prikazujejo čaščenje sladkogorske Matere božje, so vsekakor pomembne baročne umetnine. Med temi je oljna slika Marijinega sprejema v nebesih, delo prav tako znamenitega baročnega slikarja Antona Cebeja.

Enako velja za kiparski del opreme, ki v petih oltarjih dopolnjuje razkošno notranjost. Osrednja znamenitost je kipec Matere božje na glavnem oltarju, ki zaradi svetlobe s hrbtne strani pričara izjemen izraz. Orgle pa je leta 1755 izdelal celjski mojster Janeček. Vsakoletno romanje je na Sladki Gori 13. avgusta. 

Deli s prijatelji