PRED SODNIKA

Romana Pajenk obtožena poslovne goljufije, grozi ji do 10 let zapora

Objavljeno 10. januar 2016 11.43 | Posodobljeno 10. januar 2016 11.45 | Piše: STA, K. K.

V drugem postopku so na zahtevo tožilstva uvedli preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Milana Lah in Romana Pajenk.

MARIBOR – Mariborska Probanka bo letos dočakala dokončno likvidacijo, sodni postopki zoper nekdanjo upravo banke pa do zdaj še niso dočakali epiloga. Naslednji teden bo minilo že leto dni od začetka sojenja nekdanji prvi dami banke Romani Pajenk in članici njene uprave Milani Lah zaradi domnevne zlorabe položaja, ki pa se bo, kot kaže, moralo začeti znova.

Kaznivo dejanje poslovne goljufije

Sodni postopek ne bo ponovljen le zato, ker je od zadnje obravnave minilo že več mesecev, pač pa tudi zato, ker se je specializirano državno tožilstvo odločilo spremeniti obtožnico. Če je lani vztrajalo pri obtožbi za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki naj bi ga pri zagotavljanju kapitalske ustreznosti zagrešili obdolženi, ju tožilstvo zdaj bremeni kaznivega dejanja poslovne goljufije.

Kot so za pojasnili na mariborskem okrožnem sodišču, je zato zadeva trenutno v fazi vložitve nove obtožnice. Na specializiranem državnem tožilstvu pa so za pojasnili, da je državni tožilec obtožni predlog spremenil potem, ko je bila na glavni obravnavni izvedena večina dokazov, ti pa so pokazali drugačno dejansko stanje od tistega v dosedanjem obtožnemu predlogu.

Glede na odločitve okrožnega in višjega sodišča se bo postopek po informacijah s tožilstva nadaljeval, ko bo tožilec sodišču dostavil novo obtožnico. Ob tem so še dodali, da bo proces potekal po rednem kazenskem postopku in ne več, kot doslej, po skrajšanem.

Nova preiskava: sum zlorabe položaja

Sicer pa omenjena zadeva ni edina, s katero se bosta Pajenkova in Lahova znašli pred organi pregona. Še en postopek zoper obe namreč pelje tudi mariborsko okrožno sodišče, na tamkajšnjem sodišču pa so potrdili, da so na zahtevo tožilstva zoper njiju uvedli preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Sklep o preiskavi je pravnomočen, priče pa naj bi bile zaslišane v naslednjih dneh.

Na mariborskem tožilstvu so bili o omenjeni zadevi redkobesedni, vodja tožilstva Drago Šketa je le potrdil, da preiskava s pravnomočnim sklepom sodišča o uvedbi preiskave poteka zoper dve fizični osebi Probanke. O tem, ali zoper nekdanji vodilni bankirki Probanke potekajo še kakšni drugi postopki, pa zaradi varstva interesa predkazenskega postopka in varstva osebnih podatkov posameznikov na mariborskem tožilstvu molčijo.

Tožilstvo je sicer Pajenkovi in Lahovi v že začetem sodnem postopku očitalo, da naj bi pridobili nepremoženjsko korist v obliki dejstva, da sta lahko še naprej ostali predsednica in članica uprave banke.

Ovadila ju je Banka Slovenije

V enem primeru naj bi se odločili odpraviti kapitalsko neustreznost banke z izdajo podrejenih obveznic, v drugem pa za dokapitalizacijo z izdajo novih delnic. Ker nista našli primernih investitorjev, naj bi k poslom povabili nekatera njim že prej naklonjena podjetja in jih prepričali o nakupu obveznic, hkrati pa se zavezali, da jih bo banka odkupila, ko bodo to želeli, ali pa priskrbela kupca zanje, da bodo dobili povrnjen svoj denar.

Ker je to po zakonu o bančništvu prepovedano, je obema, potem ko sta na predobravnavnem naroku zavrnili ponudbo tožilca, da v primeru priznanja krivde namesto zaporne kazni plačata denarno kazen v višini ene mesečne plače, grozila zaporna kazen do leta dni. Glede na novo obtožnico jima zdaj grozi od enega do deset let zapora. Zaradi spornih dokapitalizacij ju je kazensko ovadila Banka Slovenije.

Deli s prijatelji