NA SODIŠČU

Roman Vodeb: Ženske bi me obesile za jajca!

Objavljeno 22. julij 2017 16.06 | Posodobljeno 22. julij 2017 16.06 | Piše: Gordana Stojiljković

Kontroverzni psihoanalitik zaradi izjav o ženskah na zatožni klopi. Toži ga odvetnica Simona Marko, ker je javno krnil njen ugled.

Roman Vodeb.

LJUBLJANA – »Sploh ne vem, kako se je moj tekst, ko sem kritično pisal o dogajanju s koroškimi dečki, znašel v Demokraciji,« je pred obravnavnim narokom dejal kontroverzni dvojni magister in psihoanalitik iz Trbovelj Roman Vodeb. Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je namreč nedavno začelo razsojanje v zasebni tožbi, ki jo je zoper Romana Vodeba vložila Simona Marko, odvetnica ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki je zastopala tudi CSD Velenje v zadevi koroških dečkov.

Da bi lahko predstavljal svoje teorije, po krajih gostuje s predstavo Razočarana gospodinja pri seksologu.
 

Vodeb se na sodišču zastopa sam, brez odvetnika, na predobravnavnem naroku pa se je izrekel za nedolžnega. Zasebna tožnica, ki mu očita, da je z objavo besedila, v katerem razpravlja o dogajanju glede koroških dečkov, globoko posegel v čast in njeno dobro ime, mu je v zameno, če bi priznal krivdo, ponudila denarno kazen, in sicer bi moral sto dnevnih zneskov, ki naj jih določi sodišče, podariti Zvezi prijateljev mladine Maribor.

Kot je Vodeb poskušal prepričati sodišče, ni žalil nje, temveč »sem kritično pisal o tem, da ženske nimajo čuta za moralno razsodnost, ker razsojajo s čustvi«. Markova je nanizala vrsto dokaznih predlogov, ki naj bi dokazovali, da »je z objavo vsebine zasledoval zaničevalen namen škodovati«.

Kljub tožbi jo še vedno omenja

Sporen naj bi bil njegov zapis z naslovom Pravna stroka in moralna razsodnost, ki je bil 26. oktobra 2016 objavljen na straneh spletne Demokracije, nato pa 10. maja letos tudi natisnjen. Vodeb trdi, da sploh ni vedel, da je Demokracija njegov zapis objavila, Markova pa želi dokazati, da Vodeb v Demokraciji objavlja redno.

Med naštetimi objavami je izpostavila prispevek z naslovom Ženske z močjo in oblastjo sesuvajo družbo, ki je bil na Publishwall objavljen 28. junija: »Znova me omenja, članek pa je v celoti žaljive narave do ženskega spola. Obdolženi kljub vloženi zasebni tožbi nadaljuje žaljive obdolžitve,« je pojasnila odvetnica.

15 let kontroverzni psihoanalitik raziskuje teorijo moralne razsodbe, prepričan je, da ženske razsojajo s čustvi.

»S portalom Demokracija nimam nič. V zadnjih 10 oziroma 15 letih se pojavljam kot kritični mislec, saj raziskujem teorijo moralne razsodbe in trdim, da ženske nimajo čuta za moralno razsodnost, ker njihove razsodbe vedno temeljijo na čustvih,« je razlagal sodišču. Prepričan je, da ga poskuša ženski lobi utišati, saj se odkrito bori proti feminizmu. »Feministke imajo dolge lovke, zato prosim, da se mi sodi v moškem senatu. Ženske bi me zagotovo obesile za jajca,« je še povedal Vodeb in dodal, da njegov namen ni bil žaliti, temveč le kritično misliti. 

Vodeb o odvetnici

»Nebuloze, ki jih v javnost spušča dotična odvetnica, sramotijo celoten ženski spol in ne znam si predstavljati, da bi bil jaz mož tako spodletele odvetnice – sram bi me bilo v dno duše. Če bi bil njen oče, bi jo naučil kozjih molitvic. Če bi bil pa njen otrok, bi jo pomnožil z ničlo,« je med drugim zapisal Vodeb.

 

Deli s prijatelji