POMAHAL JE

Roman Leljak ni grešil z razkazovanjem svinčnika

Objavljeno 09. oktober 2016 19.45 | Posodobljeno 09. oktober 2016 20.03 | Piše: Boštjan Celec
Ključne besede: Roman Leljak

Očitali so mu, da je marca lani zlorabil znamenja za pomoč in nevarnost. Ko je z istim svinčnikom pomahal tudi na sodišču, je tožilstvo priznalo poraz.

LJUBLJANA – Že ko so maja Romana Leljaka posadili na zatožno klop, je tožilski očitek na njegov račun izgubil vso težo v trenutku, ko je iz žepa potegnil nekaj, kar je bilo videti kot svinčnik. Lani naj bi v državnem zboru prav s tem predmetom lažno sporočil, da grozi nevarnost, in s tem povzročil, da so državni organi ukrepali brez potrebe. S tem je storil kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, se je glasil obtožni predlog na njegov račun.

In prav ta svinčnik je pokazal okrajni kazenski sodnici Barbari Klajnšek. Lahko bi bil osebni dozimeter DL-M3, ki ga je uporabljala nekdanja jugoslovanska armada za preverjanje, ali obstaja atomsko sevanje, in ki za ljudi ni nevaren, po Leljakovem mnenju pa bi bil lahko celo smrtonosno orožje, v katerem je ampula s ciankalijem, s kakršnimi naj bi Služba državne varnosti pobijala svoje nasprotnike. »Provocirate, a ne?« ga je sodnica ob tem šokirana vprašala.

»Ne, samo ampulo bi rad pokazal.«

»Ni nobene potrebe!«

Marca 2015 je s tem v žepu torej prikorakal v parlament na sejo Komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, katere se je udeležil kot predsednik Društva za raziskovanje polpretekle zgodovine. Govoril je, da obstajajo sredstva za tiho likvidacijo, »razne igle, bodala, noži, sredstva za posredno delovanje, laserji za igle, puščice, razni projektili, eno od takšnih sredstev imam tukaj pri sebi, gre za svinčnik, v katerem je posebna ampula, vsebine te ampule ne poznam, ne vem, ali gre za bojni strup ali kakšno drugo zadevo. Gre za eno teh specialnih sredstev, ki so podobna svinčnikom.«

Varnostna služba državnega zbora je skočila na noge, pridrvela je četa policistov, poklicali so celo bombnega tehnika, ki pa je ugotovil, da najverjetneje ne gre za orožje z ampulo ciankalija, ki jo pred uporabo obrneš, da iz svinčnika štrli njena konica, in jo zlomiš na tistem, ki ga nameravaš pokončati.

Po Leljakovem kazanju tega svinčnika na sodišču organi pregona sicer še niso hoteli podpisati kapitulacije, zato je proti njemu stekel sodni proces, na katerem so med drugimi zaslišali tudi predsednika komisije DZ Branka Grimsa in predsednika DZ Milana Brgleza, pričevanji pa za Leljaka nista bili obremenjujoči, zato tožilcem ni preostalo drugega, kot da sprejmejo njim tako neljubo odločitev. Sodnica Klajnškova je namreč Leljaka obvestila, da glavna obravnava 7. novembra odpade »zaradi umika obtožnega predloga«.

Deli s prijatelji