DOKONČNO

Roman Glaser v kratkem zapušča Perutnino Ptuj

Objavljeno 30. maj 2016 16.36 | Posodobljeno 30. maj 2016 16.36 | Piše: STA, A. L.

Glaser po skoraj treh desetletjih zapušča ptujsko skupino.

PTUJ – Dolgoletni prvi mož Perutnine Ptuj Roman Glaser po lanskem lastniškem prevzemu skupine od Sija, ko se je moral posloviti od mesta predsednika uprave, dokončno zapušča podjetje. Novi nadzorni svet bo namreč v naslednjih dneh z njim in še enim dolgoletnim članom uprave Tonetom Čehom podpisal sporazum o prenehanju mandata in delovnega razmerja.

Po petkovi skupščini Perutnine, na kateri so delničarji med drugim z veliko večino potrdili spremembe v nadzornem svetu družbe, je danes ta v delno spremenjeni sestavi že sprejel prve odločitve. Najprej je za predsednika nadzornega sveta izvolil Antona Černiha, sicer predsednika uprave Sija, največjega delničarja Perutnine Ptuj.

V skladu s potrjeno statutarno spremembo, s katero so število članov uprave v prihodnje zmanjšali s štirih na dva, so nadzorniki danes Černiha pooblastili, da v naslednjih dneh podpiše sporazum o prenehanju mandata in delovnega razmerja z obema starima članoma uprave.

Predsednik uprave Tibor Šimonka in podpredsednik uprave, pristojen za finance, ekonomiko, kontroling in nabavo, Vjačeslav Korčagin, ki sta mandata prejela v začetku leta, ostajata na svojih položajih in odslej predstavljata novo upravo Perutnine.

Glaser tako po skoraj treh desetletjih zapušča ptujsko skupino. Zaradi nekaterih napačnih poslovnih odločitev v preteklosti se je sicer že večkrat znašel na majavih tleh, odnesel pa ga je šele prihod novih lastnikov, najverjetneje pa tudi lanske kriminalistične preiskave zaradi suma okoriščanja pri dokapitalizaciji.

Dolgoletni »vladar« Perutnine je v podjetje prišel leta 1988, vodenje družbe pa je prevzel leta 1992. Vse do leta 2000 je družba rasla organsko, nato pa so začeli tudi s prevzemi. Perutnina je tako kupila Jato, Kmetijski kombinat Ptuj in Agrokombinat Maribor, začela je tudi širitev na tuje trge, najprej na Hrvaško, v BiH in Srbijo. Hkrati s prevzemi je rasla tudi zadolženost podjetja, ki kljub Glaserjevim obljubam ni bilo nikoli uvrščeno na borzo.

Deli s prijatelji