VELIKA INVESTICIJA

Roletar zgradil trotom košarkarsko dvorano

Objavljeno 10. junij 2017 23.18 | Posodobljeno 10. junij 2017 23.18 | Piše: Drago Perko

Novomeški podjetnik Robert Medle iz svojega žepa zgradil športni objekt.

Robert Medle je ponosen na dvorano, katere odprtje sovpada z 80. rojstnim dnem njegovega očeta Antona. Foto: Drago Perko

NOVO MESTO – V Novem mestu so si veliko obetali od evropskega prvenstva v košarki, ki ga je Slovenija gostila leta 2013. Tudi dvorana bi morala zrasti. Taka, ki bi dala košarki na tem koncu države nov zagon. To se ni zgodilo! Novomeški občini do zastavljenega roka ni uspelo pridobiti gradbenega dovoljenja, ki je bilo pogoj za državno sofinanciranje gradnje dvorane v Portovalu. Brez državne pomoči v višini 2,5 milijona evrov se Novo mesto gradnje ni lotilo.

Brez kreditov

Je pa v teh dneh v Novem mestu završalo, da je odprt nov športni center ŠC Livada, kjer je zrasla nova košarkarska dvorana (namenjena pa je tudi vsem drugim športom z veliko ali malo žogo). Brez sofinanciranja države, občine in brez kreditov. Tri leta je minilo od ideje pa do trenutka, ko so besede meso postale in med nas bile postavljene. »Investitor projekta je izključno Roletarstvo Medle. Športni center pa bo upravljalo hčerinsko (invalidsko) podjetje Medle IP. Gradnjo smo izvedli popolnoma z lastnimi sredstvi, brez posojil. Vsi izvajalci so oziroma še bodo (ker gradnja še ni končana) poplačani v dogovorjenih rokih. Ker vsi stroški še niso zbrani in objekt še ne popolnoma zaključen, ocenjujemo, da je investicija vredna okrog dva milijona evrov,« upravičeno ponosno pove Robert Medle, direktor podjetja Roletarstvo Medle in Medle IP, d. o. o. Naš sogovornik je star 45 let, v poslu je uspešen, ne pozabi pa povedati, da so za to zaslužni tudi delavci in žena. »Vemo, da bogatije tu ne bo. Bomo pa srečni, če bo objekt pokrival lastne stroške in če bo kaj ostalo še za amortizacijo,« na glas razmišlja Medle, ki se zaveda svoje družbene odgovornosti, to pa realizira v dejanjih, ne v besedah. Dvorana je zrasla na obrobju mesta, kjer imajo Medletovi parcelo že 15 let. Še nedavno je tu stala hala, v kateri je bilo skladišče aluminijastih profilov. Nato je kakšno leto tu obratovala proizvodna linija za izdelavo aluminijastih rolet. Potem so objekt dajali v najem, a je najemnik opešal. Medle in ekipa so bili odločeni, da nekaj naredijo na tem koncu.

Župan ga ni potreboval

Poleg košarke ima Robert Medle rad vodne športe. Ne skriva, v Novem mestu je hotel sprva zgraditi bazen! »Bil sem že na izobraževanju, kjer pa so nas seznanili z visokimi stroški, ki jih pri bazenih povzroča ravno voda. Ko sem se vrnil, sem obiskal prejšnjega župana in ga pobaral, ali bi dala občina kaj zraven za vodo,« se spominja Medle. Tedanji prvi mož občine Alojzij Muhič je dejal, da ne gredo skupaj v projekt, da je ta že pripravljen, dovoljenja zbrana. Po domače povedano: bazen bi morali samo še zgraditi, Medleta pa niso potrebovali. Pa Novo mesto še danes bazena nima! »Ko sem prišel domov, sem rekel, da minusa ne bomo delali. Zato smo se odločili za dvorano. Nismo hoteli, da bi bila to neka mala telovadnica, ampak dvorana, ki ustreza standardom,« nadaljuje Medle, ki se je odločil za varnejšo naložbo – postavitev nizkoenergijskega industrijskega objekta, ki bi ga bilo možno enkrat preurediti tudi v športno dvorano. Na zemljišču, nekaj so ga odkupili še od občine, je zrasel objekt z dimenzijami 45 krat 30 metrov, dodali pa so mu še 600 kvadratnih metrov podkletenega dela. Medle ne skriva, da je dobil med gradnjo kar veliko pobud, da bi dvorano odstopil podjetjem, ki jih je mikal prostor zavoljo skladiščenja. Vmes je obstajala možnost, da bi jo prodali celo občini. »Ker smo se odločili za veliko investicijo na drugem koncu Novega mesta, smo videli, da bo treba plačati visok komunalni prispevek. Takrat se je pojavila ideja, da bi morda našli skupni jezik z občino, ki pa se v teh časih vede pametno in racionalno. Ker ni našla zunanjih virov financiranja, se nismo našli, a ostali smo v dobrih odnosih,« doda Medle, ki je z ekipo projekt uspešno končal.

Prestižni parket

Stavba je energetsko varčna, premore talno gretje in toplotno črpalko. Temelji in tla so dodatno okrepljeni, kar omogoča preureditev v gospodarski objekt. Spodnji del stavbe tvori betonska kletka, zgornjega pa montažne plošče. Dvorana ima leseno streho in ostrešje, talno gretje s toplotno črpalko, rekuperacijo zraka in odlično izolacijo. V sklopu športnega centra bo za uporabnike deloval še manjši bife. Športno opremo je dobavilo podjetje Elan Inventa, parket je najvišje kakovosti (NBA-certificiran) z vgrajenimi vzmetnimi čepki. Dvorana bo tudi novi dom Košarkarskega kluba Žoltasti troti, ki uspešno deluje v Novem mestu. Letos so postali prvaki 4. SKL, zdaj se selijo v 3., po novem pa bodo še tesneje sodelovali z legendo svetovne košarke Matjažem Smodišem in njegovo košarkarsko šolo.

Smodiš z dušo

»Trotom pomagam kot sponzor in sem član upravnega odbora kluba. Vodijo se kar sami. Smo pa veseli, ker imamo med sabo Matjaža, ki ima za vsako stvar rešitev. Tudi zadnjič jo je imel, ko smo reševali problematiko mlajših selekcij. Z Matjažem v klubu se počutimo varneje. Kdor Smodiša ne sprejme odprtih rok, ta dela veliko napako,« je jasen Medle, ki z njim tudi prijateljuje. Poudaril pa je, da Smodiš v ta projekt ni vložil denarja. »Je pa bil nekajkrat tu, skupaj so naju videli, pa so tako menili, da gre za to. To je tako v Novem mestu, ko se kar pojavijo govorice,« se nasmehne Medle. »Matjaž je z dušo in srcem pri klubu. On bi bil velika okrepitev za evroligaša, zato ni treba posebno poudarjati, kaj pomeni za naš klub, ki je na začetku lepe poti. Veselimo se, da bo ta dvorana naš novi dom,« doda Luka Mittag, trener Žoltastih trotov, ki jih bo na tekmah v novem objektu spodbujalo do 300 ljudi.

 

Deli s prijatelji