NA KOŽO

Roke

Objavljeno 18. oktober 2014 00.20 | Posodobljeno 18. oktober 2014 00.21 | Piše: Bojan Budja

Želim si, da boste srečnih rok. Sam bom raje skrbel za čiste, kar županske praviloma niso.

Bojan Budja.

Želim si, da boste jutri srečnih rok. Tisti seveda, ki boste še četrtič letos odšli na volišča. Ki so vam volitve postale eno najbolj rednih nedeljskih opravil. In da boste izvolili pravega župana. Vašega. To je najpomembneje.

Sam bom raje skrbel za čiste roke. Kar županske praviloma niso. Pa ne le zato, ker bi spadali med tisto četrtino Slovencev, ki si rok ne umiva. Celo potem ne, ko s toaletnim papirjem nekaj časa drgnejo po svoji zasvinjani riti. Tako je pač pokazala zadnja raziskava, opravljena v čast svetovnemu dnevu umivanja rok. Posebno to velja za moške, prednjačijo tisti v poznih zrelih letih. In potem se čudimo nahodom ter driskam! Dokazano lahko pravilno in redno umivanje rok zmanjša okužbe dihal za tretjino, okužbe prebavil pa za neverjetnih 44 odstotkov. Roko na srce, roke bi si morali oprati vsaj desetkrat na dan. Kajti...

Največ vsakovrstnih bakterij je na jedilnih listih in cenikih v gostinskih lokalih. A ste sploh kdaj opazili, da bi jih kdor koli čistil, brisal? Med najbolj okužene spadajo tudi okrasne rezine sadežev na kozarcih, pretežno gre za limonine rezine. Kar 70 odstotkov vseh preiskanih je vsebovalo patogene mikroorganizme, vmes so bile celo fekalne bakterije, denimo zloglasna E.coli. Džin tonik s krhljem limone? Na čigavo zdravje? Podobno umazani in okuženi so vsakovrstni jedilni pripomočki po mizah, vključno s solnicami, kečapi, tabaski. Pa potem seveda kljuke, dozirniki za milo, povsem pri vrhu so tudi čakalnice v zdravstvenih domovih. In – pozor! – nakupovalni vozički v trgovinah. Neka študija je pokazala, da jih je okuženih z nevarnimi bakterijami kar dve tretjini. Bržkone se ne boste čudili, če sem celo med pisanjem teh vrstic dvakrat odbrzel k umivalniku! Kjer sta topla voda in milo. Še bolje, če si roke umijemo s kakšno antibakterijsko mešanico, ki vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola.

Ni pa ga alkohola, ki bi z rok spral druge vrste umazanijo. V kateri ni patogenih mikroorganizmov. Tako zapackane roke lahko le umaknemo čim dlje od sebe. Tudi jutri na voliščih. A žal o tovrstni volji in želji po doslej videnem nisem najbolj prepričan. Vesel bom, če se motim!

Deli s prijatelji