PRIZNANJE

Rok: Res je, dva meseca sem se boril v Siriji

Objavljeno 26. september 2014 21.22 | Posodobljeno 26. september 2014 21.22 | Piše: Mo. S.

Pot v Sirijo je potekala brez težav, preko Carigrada, plačal pa jo je sam.

LJUBLJANA – Pred dnevi je odjeknila vest, da sta se vsaj dva Slovenca, Boštjan in Rok, urila za boje, nato pa tudi borila v Siriji. V sredo je nato stekla odmevna kriminalistična akcija, v kateri so pri prvem našli tudi orožje.

Zdaj je za Pop TV spregovoril Rok, ki poudarja, da ni povezan z nobeno ekstremistično skupino in da Sloveniji ne predstavlja nobene nevarnosti. »Res je, lani sem se dva meseca boril v Siriji, a danes tja ne bi šel več,« je povedal.

Želel pomagati, a odšel, ko so vzklile notranje napetosti

Tja je odšel kot bolničar, ker je želel pomagati, boril pa se je, kot pravi, proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu. Šokirali so ga posnetki zločinov, ki so preplavili splet. »To pride samo, ob krivicah, ki se dogajajo, in z izobrazbo, ki jo imam, sem se odločil, da pomagam,« je povedal. Pot v Sirijo je potekala brez težav, preko Carigrada, plačal pa jo je sam.

Ko so se razmere spremenile in so se začenjali notranji spopadi, umori ter ugrabitve, pa se je naposled odločil, da se vrne v Slovenijo.

Tri ure je odgovarjal policiji

Da so pri Boštjanu našli orožje, ga je presenetilo, priznal pa je, da so možje v modrem obiskali tudi njega in z njim opravili triurni pogovor. Njihov obisk je glede na poročanje medijev tudi pričakoval, je še pojasnil za Pop TV.

Deli s prijatelji