JE ALI NI?

Rode bo 24 ur po testu vedel, ali je oče

Objavljeno 30. avgust 2012 20.33 | Posodobljeno 30. avgust 2012 17.49 | Piše: D. P.

Jože Balažič, z Inštituta za sodno medicino zatrjuje, da so rezultati 99,99-odstotno zanesljivi.

Petra boli, da Rode z njim noče imeti stikov.

LJUBLJANA – Kardinal Franc Rode se je odločil za test očetovstva, opravil ga bo v Ljubljani na Inštitutu za sodno medicino. Postopek stane okoli 600 evrov.

Enkrat na mesec

V primeru dokazovanja očetovstva stranki (v tem primeru Franc Rode in Peter S.) povabijo na inštitut na odvzem biološkega materiala. Vzorce jemljejo enkrat na mesec, po navadi v dopoldanskem času. Prisotne morajo biti vse vpletene stranke.

Kri in slina

Zdravnik in njegov asistent tehnik pripravita opremo, temu pa sledi izpolnitev formularja. Med postopkom odvzamejo kapljico krvi (iz jagodice prsta), za nameček pa še bris ustne sluznice, je postopek opisalo Delo.

Rezultati iz laboratorija

Ob koncu se naredi zapisnik, odvzeti material se pred strankama zapre in pošlje v laboratorij. Rezultati so znani najkasneje v mesecu dni. Na Inštitutu za sodno medicino pa so tekom popoldeva zatrdili, da lahko rezultate testa zagotovijo v 24 urah.

Jože Balažič pa je ob tem zatrdil, da so rezultati 99,99-odstotno zanesljivi.

Brez kardinalskega naziva?

Če se bo na testu izkazalo, da je Rode oče Petra S., so po besedah cerkvenega pravnika Karla Bolčine morebitne sankcije zoper njega v rokah papeža - ni izključen niti odvzem naziva kardinala. Še manj pa pride v poštev postavitev Rodeta v laiški stan.

Deli s prijatelji