PAJEK

Rock ‘n‘ roll ima svoje pleme

Objavljeno 14. oktober 2012 21.00 | Posodobljeno 14. oktober 2012 21.02 | Piše: Ali Žerdin

Od prvega nastopa Pankrtov mineva 35 let, mi pa smo pogledali, kako so se člani premikali po glasbeni sceni.

Peter Lovšin. Foto: Tomi Lombar

Praznovanje obletnic ni ravno punkersko početje. Konec koncev – zloglasni Sex Pistols so svetovno slavo dosegli tudi zaradi norčij, ki so jih uganjali, ko je britanska kraljica praznovala srebrni jubilej, 25-letnico kronanja. Ampak obletnica je tu in težko naredimo ovinek okrog nje. Od prvega nastopa Pankrtov mineva 35 let. Telovadnica moščanske gimnazije se je tresla, ko so Pero Lovšin in tovariši nažigali z Anarhistom, ZK-punkom in drugimi jeznimi himnami. Petintrideset let je ugledna doba. In če pokojninska reforma še nekaj časa ne bo sprejeta, bi skoraj zadoščala za upokojitev.

Omrežje bendov

Ob jubileju pa si zastavimo vprašanje: so morda tudi Pankrti, skupina samosvojih državljanov, omrežje? Kako so se premikali po glasbeni sceni? So imeli člani ekipe, ki praznuje, še katere druge ljubezni? Ali lahko povežemo legendarne slovenske rockerske bende v smiselno celoto? Ali med Buldožerji, Laibachi, Lačnimi Franzi, Siddharto in Kreslinovimi Malimi bogovi obstaja kakšna povezava? V resnici je rock'n'roll precej družinska reč. Je eno veliko pleme, le da si družinskih vlog ne delijo mame in očetje, hčere in sinovi, otroci, ampak bobnarji, kitaristi in pevci, ki so v letih rockerskega življenja nastopali s kolegi iz drugih bendov.

Pankrti, torej. Dule Žiberna, kitarist, se je pred prihodom k Pankrtom kalil pri skupini Sedem svetlobnih let, iz katere so potem nastali Buldožerji. Nekajkrat je igral tudi za Buldožerje. Drugi kitarist, Bogo Pretnar, je ob tem, da je igral za Pankrte, v zadnjih letih prijel za kitaro še pri Lublanskih psih. Ti so leta 1982, ko je bil bas kitarist Boris Kramberger v vojski, Pankrtom posodili bas kitaro, ki jo je igral Matjaž Gantar, danes finančnik.

Lovšin kot središčna točka

Slavc Colnarič, bobnar, Mitja Prijatelj, kitarist v najbolj zgodnjih letih, Jure Krašovec, bas kitarist med prvim nastopom, Marc Kavaš, kitarist v zadnjih letih, in Grega Tomc, član Pankrtov, ki je za odrom pisal besedila, so bili kot glasbeniki povezani bolj ali manj samo s Pankrti. Zato pa je Peter Lovšin središčna točka rock 'n' roll plemena. Ko so Pankrti nehali igrati, je najprej ustanovil Sokole, v katerih so igrali nekdanji člani Lačnega Franza, Otrok socializma, Berlinskega zidu in Laibachov.

Ko je Lovšin igral z Vitezi obložene mize, je povezal Pankrte in Buldožerje. S triem Predin, Lovšin, Kreslin, ki je prepeval ob največjih uspehih slovenskega nogometa, pa je rock 'n' roll pleme in narod povezal s športom. Španski borci, s katerimi igra zdaj, so mulci, nekaj generacij mlajši od njega. Vendar znajo igrati. Komandant Pero ne dovoli, da bi bili kdaj razglašeni.

Povezave Pankrtov pa se s sprehodom po slovenski sceni ne končajo. Leta 2007, ko so se po dolgih letih spet zbrali, je za kitaro prijel Ivan Kral, glasbenik čeških korenin, ki je v sedemdesetih letih igral s Patti Smith, v osemdesetih pa je svojo virtuoznost posodil Iggyju Popu. In z Ivanom Kralom lahko Slovenijo povežemo z vsem svetom.

Deli s prijatelji