RKC

RKC ocenjuje: Državna pomoč cerkvi ni sporna

Objavljeno 24. februar 2012 19.00 | Posodobljeno 24. februar 2012 18.52 | Piše: S. J., STA

Anonimni so med drugim razkrili podatke o nakazovanju denarja cerkvi od državnih organov in občin.

Nekdanji premier Nizozemske je večkrat posredoval, da bi izpustili iz zapora duhovnika, obsojena zaradi zlorab.

LJUBLJANA – Skupina Anonimni se je lotila tudi cerkve, v sredo je namreč na spletu objavila nekatere podatke o lastnini Katoliške cerkve, prispevkih posameznim duhovnikom in nakazilih cerkvi. Iz objavljenih podatkov je bilo razvidno, da so cerkvi oziroma njenim inštitucijam denar nakazovali tudi državni organi in občine.

Nadzor nad porabo je dobro nadzorovan

Na objavljene podatke so se odzvali v Slovenski škofovski konferenci (SŠK) in pojasnili, da je finančna pomoč države cerkvenopravnim osebam v skladu s slovensko ustavo, zakoni in ustavno presojo zakona o verski svobodi. Podatki so javno dostopni in nadzor nad namensko porabo med drugim izvajata tudi komisija za preprečevanje korupcije in računsko sodišče.

Cerkev lahko kandidira na različnih razpisih

Kot so zapisali, ima cerkev kot eden od sestavnih delov civilne družbe možnost in pravico kandidirati na različnih razpisih. Država ji torej lahko finančno pomaga pri obnovi in vzdrževanju kulturnih spomenikov, ki so v veliki meri v lasti cerkve, in na področju karitativne in socialne dejavnosti.

Verniki so enakopravni državljani

Država iz proračunskih sredstev namenja finančno pomoč cerkvenopravnim osebam, saj po navedbah SŠK te ustanove predstavljajo in sestavljajo slovenski državljani, ki jim je z zakonom priznana družbenokoristna vloga. Dejstvo je, da so tudi verniki enakopravni državljani, ki sredstva iz državnega proračuna prejemajo in vanj tudi prispevajo, so pojasnili.

Objavljeni podatki so zavajajoči

Glede podatkov o finančnem poslovanju so zapisali, da je zgolj navajanje podatkov, ki so pridobljeni iz javnih evidenc in veljajo za obdobje med letoma 2003 in 2011, zavajajoče. Pri tem namreč niso navedeni tudi drugi deli civilne družbe in dobljena sredstva. Pri navajanju prav tako ni jasno, kdo je denar dobil, iz kakšnega naslova in za kakšen namen je bil uporabljen.

Država financira tudi Muzej krščanstva na Slovenskem

Kot so sporočili, se cerkvenopravne osebe v večjem delu financirajo s prostovoljnimi darovi vernikov in iz lastnega premoženja. Navedli so tudi podatke, da država financira 60 odstotkov prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje za verske uslužbence, od 85- do 100-odstotno financira tudi izvajanje programa štirih katoliških gimnazij, ene osnovne šole in 17 katoliških vrtcev. V višini 70 odstotkov financira izvajanje javnega programa cerkvene arhivske dejavnosti, od leta 2006 pa financira tudi javni verski zavod Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični. Finančno pomoč prejema tudi Karitas.

Deli s prijatelji