OPAŽENA

Risinja se sprehaja po Tivoliju

Objavljeno 17. februar 2014 20.35 | Posodobljeno 17. februar 2014 20.35 | Piše: Ma. F.

Risinjo je v nedeljo zvečer opazil sprehajalec s psom na Tivolskem vrhu.

LJUBLJANA – V nedeljo ob 19. uri je Živalski vrt Ljubljana prejeli klic občana Andreja C., ki se je sprehajal po brezpotjih Tivolskega hriba s svojo tri leta psičko Tubo. Sledil je grebenu, saj podrta drevesa niso omogočala hoje po Jesenkovi in okoliških sprehajalnih poteh. Približno ob 18. uri sta prečkala globel pod grebenom, kjer je psička zaostala. Ko jo je osvetlil, je opazil, da se iz oči v oči gleda z risinjo na razdalji nekaj metrov. Poklical je psičko in odgnal risinjo, da je ne bi napadla. Tudi občan Andrej je, tako kot predhodnik pred njim, ki je pred tednom dni zadnji zanesljivo videl risinjo, hodil po Rožniku brez mobitela, tako da nas je lahko poklical šele od doma. Ker je bil suh dan, smo se kljub temi odločili, da prvič poskusimo sledenje risinji s pomočjo izkušenih lovskih psov.

Rožnik izbrala za svoj teritorij

Ob 20.30 se je pri Hali Tivoli sestala dežurna ekipa iz ZOO Ljubljana, z vso opremo, v sestavi strokovne vodje, veterinarjev ter biologinje z občanom, ki je opazil risinjo. Na pomoč sta jim prihitela tudi lovski kinolog Dejan Poljanšek z izkušeno psičko Ajdo in takoj so se odpravili na Tivolski vrh. Terierka Ajda, izkušena v sledenju divjadi, je bila opremljena z GPS-ovratnico, po kateri ji je lastnik lahko sledil. Preiskala je teren in okolico, kjer je bila risinja nazadnje videna. Proti vrhu je kazala znake, da je našla sledi, vendar se je sled izgubila in žal risinje ni izsledila. Po triurnem prečesavanju terena, težko prehodnega zaradi podrtih dreves in nevarnega zaradi padajočih vej, so opustili iskanje.

Risinja se torej očitno še vedno zadržuje na območju krajinskega parka in se giblje predvsem po slemenih Tivolskega, Šišenskega in Debelega hriba. V ZOO so namreč med tednom prejeli tudi klice, da je risinja pri počivališču Povodje (smer Gorenjska) in v smeri na območju Škofljice (smer Dolenjska), a kot kaže, ni šlo za pogrešano risinjo.

Risinja si je skladno z vedenjskim vzorcem samic v naravi domači Rožnik izbrala za svoj teritorij in tu tudi vztraja, samci pa so v naravi bolj nagnjeni k iskanju novega teritorija. Ko bo vreme dopuščalo, jo bodo skušali ob pomoči psov slednikov ponovno izslediti.

Navodila za morebitne najditelje risinje

Če bi kdo videl risinjo ali našel njen plen, v živalskem vrtu vljudno prosijo, da jih nemudoma obvestite na številko 112, in če je le mogoče in varno, gibanje risinje tudi spremljate do našega prihoda. Prosijo tudi, da risinje ne plašijo zunaj teritorija ali jo zasledujejo s psi. Risinja bi lahko v stiski zasledujočega psa tudi napadla. Glede na izkušnjo zadnjega najditelja Andreja C. je risinja verjetno sledila njegovi psički, ker jo je prepoznala kot potencialen plen. Vsem sprehajalcem priporočajo, da imajo pse na povodcu ali v svoji neposredni bližini.

Deli s prijatelji