GOLJUFIJA

Riko do bogastva z 
izmišljenimi dolgovi?

Objavljeno 23. december 2011 14.00 | Posodobljeno 23. december 2011 14.04 | Piše: Irena Divković Milanović

Obtožbe glede prikazovanja neobstoječega ruskega dolga v inšpekcijsko-revizorskem poročilu.

Ugledna druščina na Škrabčevi domačiji v Ribnici: Janez Škrabec (levo), Borut Pahor, Jozo Dragan, Vladimir Putin.

LJUBLJANA – Ne sprašujte me o prvem milijonu! Tako na vprašanje o pridobljenem bogastvu pogosto odgovarjajo novopečeni milijonarji, zanimivo, vsak naslednji milijon je običajno mnogo bolj zakonit od prvega, do katerega se je najtežje dokopati.

Po ruskem dokumentu iz 2003. niti solastnik velikega Rika ne mara vprašanj o začetkih. O kar 400 milijonih! Za sodelovanje v dvomljivih poslih je bil v nekaterih ruskih medijih obtožen tudi Hrvat Jozo Dragan, polovični lastnik Rika in glavni partner drugega najuglednejšega slovenskega direktorja 2001. Janeza Škrabca. Obtožbe so se nanašale na ponarejanje poslovne dokumentacije pri prikazovanju neobstoječega ruskega t. i. klirinškega dolga in odplačevanju tega prek off shore podjetja iz Liechtensteina. Obtožbe niso prišle iz nezanesljivega vira, nastale so na podlagi podpisanega inšpekcijsko-revizorskega poročila, podkrepili so jih še podatki iz poslovne dokumentacije vpletenih podjetij, naslovljene pa so bile na Sergeja Vadimoviča Stepašina.

V Slovenskih novicah objavljeni zapisi o premoženju slovenskih bogatašev bodo izšli v dopolnjeni izdaji knjige Kondo, kondo. Njeno osnovno verzijo, ki razgalja bogastvo eks jugoelite, je mogoče kupiti na Hrvaškem v kioskih Tiska in Tisak Medie.
 

Kraja primanjkljaja

Nadvse zanimiv je seznam funkcij tega ruskega politika in generala: na vrhuncu je bil premier Ruske federacije, prej pa namestnik in ravnatelj Kontraobveščevalne službe Ruske federacije in ruski minister za pravosodje. V hipu, ko je prejel inšpekcijsko-revizorsko poročilo, ki obtožuje Škrabčevega glavnega partnerja Dragana, je Stepašin stopil na najvišjo funkcijo v Računovodski zbornici Ruske federacije, kjer je še danes.

Uvod v članek v Novaja Gazeti je nastal na podlagi poročila. Pod naslovom Z občutkom ukradenega dolga in velikega zadovoljstva novinar zapiše: »Našim funkcionarjem je uspelo nemogoče. Ukradli so brezno dolgov, jih poplačali in zaslužili več sto milijonov dolarjev. Toliko je izgubil ruski proračun. Častna beseda, nisem si mislil, da se lahko ukrade primanjkljaj. Praznina, ničla, zunanji dolg Rusije zahodnim upnicam. Dolg, ki ga pravzaprav ni bilo, a ga bo naš proračun odplačeval.« Znani revizor finančne zbornice Loktionov je bil primoran napisati: »Iz potez dolžnikov je mogoče razbrati znake kaznivih dejanj.«

Vsi, ki se spominjate skupne fotografije ruskega predsednika Vladimirja Putina, Boruta Pahorja, Janeza Škrabca in Joza Dragana na Škrabčevi domačiji v Ribnici, se boste vprašali o resničnosti hudih obtožb v Rusiji na račun poslovnih začetkov Rikovih vodij. Fotografija je nastala marca 2011 med uradnim obiskom predsednika ruske vlade v Sloveniji, takrat pa so na Gospodarski zbornici Slovenije ustanovili Slovensko-ruski poslovni svet, na čelo katerega so postavili Škrabca iz Rika, ki odlično deluje na obeh tržiščih.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Kirniški dolarji

Deli s prijatelji