VIDEOKONFERENCA

Riedl na vprašanja tožilstva ne želi odgovarjati

Objavljeno 04. junij 2012 13.35 | Posodobljeno 04. junij 2012 13.35 | Piše: A. L., STA

Rotis naj bi bil bližje vladni stranki SDS, je Riedl dejal na sodišču na Dunaju.

LJUBLJANA – Na ljubljanskem sodišču se je začela obravnava v zadevi Patria, v okviru katere prek videokonference poteka zaslišanje avstrijskega poslovneža Wolfganga Riedla, sicer posrednika v oklepniškem poslu. Doslej na vprašanja tožilstva ni želel odgovarjati, pravi, da zato, ker proti njemu poteka kazenski postopek v Avstriji.

Zapletlo se je že pri prvem vprašanju tožilca Andreja Ferlinca. Riedl se je namreč o svojem ravnanju posvetoval z zagovornikom v postopku v Avstriji, a ga je sodnica Barbara Klajnšek opozorila, da tega po slovenskem pravu ne bi smel. Od tedaj naprej je Riedl odklanjal odgovore na vsa vprašanja tožilstva v zvezi z oklepniškim poslom, prav tako pa na vprašanja o njegovih prejšnjih zaslišanjih.

Riedl je med obtoženimi v avstrijskem delu procesa Patria. Avstrijska obtožnica Riedla, Walterja Wolfa in še tri druge obtožene bremeni podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa težke goljufije in utaje davkov.

Riedl je na sojenju v Avstriji potrdil, da je imel slovenski posel politični karakter. Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierjem Janezom Janšo, Rotis pa da so izbrali, »ker je bil bolj blizu vladni stranki SDS«, je še dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju.

Današnje obravnave se od obtoženih udeležujejo premier Janez Janša, poslovnež Walter Wolf, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen in brigadir Tone Krkovič. Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je svojo odsotnost zaradi službenih obveznosti opravičil.

Deli s prijatelji