SPEKTAKEL

Ribniški pasijon gre v svet

Objavljeno 01. april 2015 18.16 | Posodobljeno 01. april 2015 18.16 | Piše: Milan Glavonjić

Ribniška uprizoritev svetopisemske zgodbe je za škofjeloško največja pri nas.

Jezus z apostoli. Foto: Milan Glavonjić

Sedem let se je teden pred veliko nočjo za obzidjem grajskega dvorišča v senci Plečnikove župnijske cerkve sv. Štefana v Ribnici pletel Ribniški pasijon – evangelijska dramska pripoved križeve poti (trpljenja) odrešenika. 
Osmo uprizoritev svetopisemske zgodbe (za Škofjeloškim pasijonom največje v Sloveniji) je slabo vreme lani z odra letnega gledališča in širšega prostora Parka kulturnikov premaknilo v športno dvorano, letos pa bo prva izvedba na cvetno soboto ob 19. uri, druga ob isti uri dan pozneje, torej na cvetno nedeljo, na velikonočni ponedeljek pa bo pasijonska druščina prvič nastopila zunaj dežele suhe robe, in sicer v športni dvorani v Velikih Laščah.

»Oder Ribniškega gradu je temu projektu pisan na kožo in nastop v drugem kraju je bil ravno zaradi scene težko sprejemljiv. A to prostorsko ugodje pod zvezdami nam je lani vzelo slabo vreme, ko smo pasijon tik pred zdajci premaknili pod streho,« je dejala neutrudna koordinatorica projekta Helena Ilc.

Priprava letošnjega pasijona, ki se je pred leti rodil kot želja ljudem v postnem času približati skrivnost nebeške ljubezni, ko je stvarnik svojega sina daroval za nas, ni bila toliko težka kot odgovorna naloga. Koordinatorji Gorazd Turk, Lea Klun, Robert Levstek, Marjanca Rigler, Stanka Andoljšek, Mladen Pahović, Barbara Vogrinec Jesenšek, Helena Ilc in Petra Likar so prvo seme zasejali že septembra.

Takrat se je torej začela vrteti pasijonska kilometrina. Prvi so se dela lotili scenaristi, saj je bilo treba tokratni svetopisemski zgodbi z naslovom To delajte v moj spomin dodati močan sporočilni navdih Jezusovih besed. Decembra so vrste strnili pevci: P-zbor, nad katerim tudi letos bdi Petra Likar iz Kočevja, je okrepilo devet novih milozvočnih glasov, vsi so iz župnij od Kolpe do Barja. Obeta se veliko nove avtorske glasbe P-benda (zasedba je iz Ljubljane, Sodražice in Velikih Lašč), nov je tudi sekstet godal. V evangelijsko dramsko igro je namreč močno vpeta glasba, Ribniški pasijon pa je zaradi tega prerasel začetne okvire in je v evropskem merilu edini pasijon, v katerem se izvaja rock glasba.

Projekt so sestavljali po fazah, zato je delo potekalo usklajeno, režiser Mladen Pahović, ki si že dolgo nabira izkušnje kot soustvarjalec številnih projektov, je skrivnost ljubezni že šestič združil v celoto. Širino uprizoritvi dajejo scena in kostumi igralcev, ki so rezultat lastnih idej in številnih ur trdega dela. Pod gledališko-glasbeno uprizoritev se letos podpisuje 180 prostovoljcev v različnih vlogah, kar je največ doslej.

V ospredju, je poudaril Pahović, je zgodba najstnika Adama (Matias Sušnik), ki je deležen kritik, opazk. V življenju tava in se izgubi. Oče ga je zapustil, zato krivi mamo (Mirjana Pajnič) in je z njo v nenehnem konfliktu. V iskanju smisla življenja dozoreva in vzljubi Jezusa, doseže odpuščanje in najde mir. »Zgodba je tudi poučna, saj jo lahko umestimo v preteklost in sedanjost,« Pahović nagovarja obiskovalce in odstavek zahvale nameni prostovoljcem, zagnani ekipi, ki se vsako leto vse bolj zavedajo poslanstva v tej dramski pripovedi.

Franc Debeljak je trpljenje in vstajanje Jezusa Kristusa prepričljivo odigral štirikrat, tokrat pa bo obiskovalce kot nekoč Jezus svoje učence apostole nagovarjal z besedami To delajte v moj spomin. »Dogajanje ob zadnji večerji ter nadaljevanje zgodbe z izdajo, aretacijo in zaslišanjem pred Pilatom (upodobil ga je Slavko Adamič), ki me pokaže množici, mi je nekako zlezlo pod kožo. Letos je tej celoti dodano nekaj novih besed,« je dejal Debeljak, ki ga čakata še bičanje na stebru in sprevod s križem v vznemirljivi povorki. Obiskovalci se ob koncu dobro uro dolge uprizoritve vživijo v križanje.

Društvo katoliške mladine Ribnica, ki želi krščanske vrednote in pozitivno energijo ohraniti ter jo prenašati tudi na druge, je tudi tokrat podpisano pod že deveto svetopisemsko velikonočno zgodbo.

Deli s prijatelji