POGIN RIB

Ribiči oživljajo Bolsko

Objavljeno 04. maj 2014 10.42 | Posodobljeno 04. maj 2014 10.42 | Piše: Darko Naraglav

Kdo je kriv za pogin rib v Bolski, še ni jasno, tamkajšnji ribiči pa so se že lotili oživljanja onesnažene reke.

Alojz Ramšak med spuščanjem rib v Bolsko pri Gomilskem. Foto: Darko Naraglav

Izpust še neugotovljenih snovi je v začetku aprila pomoril vse ribe in nekaj kormoranov na 17-kilometrskem odseku reke Bolske v občinah Vransko in Prebold. Bolska, deloma tudi potok Motnišnica, bosta tako dlje mrtva vodotoka, ugotavljajo tamkajšnji ribiči.

Dvakrat nižji pH reke

Kot je povedal predsednik Ribiške družine Šempeter Zdenko Mak, je poginule ribe opazil ribiški čuvaj med pregledovanjem revirja. Obvestil je policijo, inšpektorja in okoljski inšpektorat. Na kraj dogodka so prišli uslužbenci vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj in vzeli vzorce tako vode kot poginulih rib. Poginilo jih je več kot 200 kilogramov, od sulcev, lipanov, postrvi do klenov, podusti, mren in drugih manjših vrst.

Dokončnega vzroka, zakaj se je to zgodilo, še niso odkrili. Obstaja sum za zastrupitev, saj je vrednost pH reke več kot dvakrat nižja. Kdo je povzročil katastrofo, policija še raziskuje. Sprva so sumili Darsovo avtocestno bazo na Vranskem, vendar na uradno ugotovitev v Ribiški družini Šempeter, kjer so se nemudoma lotili oživljanja vodotokov, še čakajo.

Darovani ribji živelj

Aprilsko deževje je strugo očistilo ter ustvarilo kolikor toliko sprejemljive razmere za življenje v reki, čeprav bo za temeljito obnovo rečna flore in favne potrebno precej več časa. Za hitro oživljanje Bolske so se odločili predvsem zato, ker jim je Ribiška družina Ljubno ob Savinji podarila 3000 mladih potočnih postrvi, dolgih približno 10 centimetrov, in še 10.000 njihovih mladic. V prihodnje naj bi v vodotok spustili še sulce, lipane in klene ter tako znova vzpostavili nekdanje stanje. Kljub temu pa ribolov v reki ne bo dovoljen vsaj še tri leta.

Deli s prijatelji