KULINARIKA

Ribič prispeval recept, Jošt harmoniko

Objavljeno 15. april 2013 18.06 | Posodobljeno 15. april 2013 18.06 | Piše: Mihael Korsika

V Kopru je bil prvi izmed treh polfinalov tekmovanja v lokalni avtohtoni kulinariki.

Mladi kuharji so tokrat ustvarjali v koprskem salonu Gorenje (foto: Igor Mali).

KOPER – Znani so prvi finalisti na letošnjem tekmovanju v lokalni avtohtoni kulinariki, na katerem so se osnovnošolci pomerili v kuharskih veščinah naših babic. Izmed 39 osnovnošolskih kuharskih ekip, ki so se uvrstile v polfinalne boje, je v koprskem studiu Gorenje za mesta v finalu kuhalnice prekrižalo 13 ekip.

Tudi tokrat so morale pripraviti jed iz vodnega živeža svoje bližnje okolice po receptu, značilnem za regijo ali celo njeno kulinarično zgodovino, jed, povezano s kulinarično dediščino lastnega kraja, ter kanape iz regijsko značilnih sestavin z namenom krepiti občutek dekoracije krožnika ali jedi.

Mladi kuharji so se z največjo zagrizenostjo spopadli z najmanjšimi podrobnostmi pri pripravi jedi, od rezanja rib do končne dekoracije na krožniku. Po dveh urah kuhanja, pečenja, rezanja in prikazovanja preostalih kuharskih veščin je sledil najbolj napet trenutek, razglasitev prvih finalistov. Tokrat je mojstrovine mladih kuharjev ocenjevala komisija, v kateri so bili Anka Peljhan, organizator projekta, Tatjana Butulj, nosilka gibanja Slow food, Milan Graj, lastnik in glavni chef v restavraciji Grad Socerb, ter Alberto Pucer, eminenca slovenske kulinarične etnologije.

Odločilne malenkosti

»Naredili ste korak naprej, vse je bilo boljše, bolj dovršeno,« je še pred razglasitvijo vse kuharje pohvalila Anka Peljhan. Po njeni oceni je tekmovanje pripomoglo tudi k temu, da smo v lokalni avtohtoni kulinariki naredili velik korak k preprečevanju izumiranja receptov.

S tem se je strinjal ocenjevalec Milan Graj. »To je prihodnost našega gostinstva in našega turizma. To bo nekega dne rešilo Slovenijo. Bravo,« je kratko in jedrnato nagovoril tekmovalce. Čeprav gre za tekmovanje, so po njegovem mnenju zmagovalci že vsi, ki so se uvrstili v polfinalne boje.

Ko je pred osnovnošolce stopila Butuljeva, je zavladal trenutek tišine, napetost pa je naraščala, saj so čakali le še na razglasitev zmagovalcev. »Bili ste izjemno izvirni. Težko je bilo ocenjevati, saj so bile odločilne malenkosti,« je priznala Butuljeva.

»Pet skupin nadaljuje tekmovanje,« je napovedala edina članica komisije ter naštela zmagovalce: Osnovna šola Trnovo iz Ljubljane – Trnovčki, Osnovna šola Kobarid– Soški kuharji, Osnovna šola Antona Martina Slomška z Vrhnike – Barjanci, Osnovna šola Dobrovo – Cvetoče brike in Osnovna šola Šturje iz Ajdovščine – Šturke.

Mladeniči in mladenke so morali pri ustvarjanju resnično prikazati vse svoje znanje, s katerim so prepričali žirijo.

Barjanci oziroma bolj Barjanke, saj so v ekipi tri punce, Veronika, Lara, Tinkara in le en fant, Tian, so pripravili vrhniško obaro, ki je sestavljena iz petih različnih sladkovodnih rib, od krapa do rdečeperke. Recept pa so dobili od lokalnega ribiča. Ob tem so pripravili še štruklje s suhimi češpljami in namaz iz dimljene postrvi. Za posebno vzdušje so s seboj pripeljali Jošta, ki jih je med kuho sproščal z zvoki harmonike.

Edini predstavniki kuharjev iz prestolnice v finalu so za zdaj osnovnošolci iz Trnovega. »Delamo značilno jed za trnovsko regijo, to je pire krompir, v katerem je veliko zelenjave, in sicer korenje in koleraba. Za Trnovo so zelo značilne solatarke, ki jih danes ni več toliko, vendar solato še vseeno prodajajo na tržnici. Naredili smo še zaroštan močnik in ribje zvitke iz postrvi,« je pojasnil Trnovčan Tilen.

Polenta
 namesto kruha

Soški kuharji Sara, Nika, Tami in Ana so vse adute stavili na ribji file z žepki s prekajeno ribo v korenčkovi omaki, buljo in kanapeji z imenom vesele ribice.

Ajdovske osnovnošolke Ana, Lea, Rut in Nika so pripravile štorkviž s polento – za tiste, ki niste doma s Primorskega, gre za polenovko s polento ter bleke z orehi in šparglji v gnezdecu bogate slive.

Cvetoče brike iz Dobrove pa so prav tako pripravile štorkeiš z belo polento, repke in štiriperesno deteljico.

Prav presenetljivo je bilo znanje kuharjev o zgodovini jedi. Tako so Maja, Petra, Zala in Monika pojasnile, da se polenovka najpogosteje pripravlja ob postnih dneh za pepelnico, veliki petek in dan pred božičem. Izvemo še zanimiv podatek, da je polenta v Goriška brda prišla iz Furlanije in je kmalu postala glavna briška jed, ki je nadomeščala kruh pri obroku.

Prvih pet finalistov je tako znanih, naslednje finalne ekipe se bodo izluščile v drugem polfinalu, ki bo jutri v ljubljanski gostilni Pečarič. Tam se bo spopadlo 12 skupin Gorenjske in Dolenjske, ki je bila izjemno številčno zastopana. Žirijo bodo poskušali prepričati z zlatovčico v slanini, postrvjo Valentina Vodnika, budlom, ajdovimi krapi, plazki, krapovim paprikašem, puhlo, tovorno potico in preostalimi lokalnimi dobrotami. Zadnje vstopnice za finale pa se bodo podelile v petek na radgonskem sejmu Natura, kjer se bo spopadlo 14 kuharskih ekip iz Podravja, Pomurja, Zasavja in Savinjske doline. Kjer se je letošnje tekmovanje začelo, tam se bo tudi slovesno zaključilo, Pri Lojzetu v znamenitem dvorcu Zemono, kjer bo 15. maja finale.

Deli s prijatelji