NA KOŽO

Ribe brez bicikla

Objavljeno 06. marec 2015 23.35 | Posodobljeno 06. marec 2015 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Ženska brez moškega je kot riba brez bicikla. Halo?!

Bojan Budja. Foto: S.N.

Najprej zgodovina. Jutri bo že stočetrti osmi marec, ki ga v stotih državah po vsem svetu namenjamo ženam. Bolje, ženskam. Kajti ločitev je vse več, temu primerno je vse manj žena. Sploh pa danes ni več moderno biti poročen kot mož in žena. Poroke bodo kmalu bolj ali manj le še dejanje istospolnih. Kjer so vloge dogovorjene, naravne danosti pa v imenu domnevne ljubezni zavržene. Žena je torej lahko tudi on, seveda s primerno ženskimi lastnostmi. In kajpak je lahko mož tudi ona. Z značajem mačota, četudi brez jajc. Le kdo bi razumel?! Jaz zagotovo ne. Jim pa privoščim. Iz srca, četudi rahlo egoistično. Čim več istospolnih moških porok, večja bo izbira za nas.

Jutri bo torej ta medgalaktični dan žena. Spominjam se 8. marcu namenjenih proslav sredi šestdesetih, sedemdesetih, tudi še v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in tisočletja, ki po blišču niso kaj dosti zaostajale niti za odprtjem olimpijskih iger. Danes je to le še nostalgičen ženski spomin. Kajti one so dosegle praktično vse. In še več. Njihov ni le 8. marec, njihovi so praktično vsi datumi v letu. Predzadnje še neizsanjane sanje so doživele predlani, ko smo ječali pod peto tigrastega salonarja. Ko je Sloveniji tudi uradno vladala ženska, ime ji je bilo Alenčica. Še poprej so leta 1906 dobile prvo Slovenko z doktorskim nazivom, leta 1945 so dobile volilno pravico, leta 1974 smo v ustavo zapisali, da sleherna ženska svobodno odloča o rojstvu otrok, tri leta pozneje je bila uzakonjena pravica do umetne prekinitve nosečnosti iz katerega koli razloga, leta 1989 so dobile telefon za pomoč v stiski ter še in še. Za nameček pa ta teden še zakon, da se lahko medsebojno poročajo ter imajo svoje otroke. Brez nas, moških! In če dodam še, da tudi živijo bistveno dlje od nas, da so med življem, starim sto in več let, pretežno one ter da imajo pod Alpami znatno krajši delovni teden kot oni, je mera polna! Da se razumemo: brez nevoščljivosti in vsaka jim čast!

A to ne more biti razlog, da se ne bi poslej z vsemi petimi grebel še za dan moških. Pa četudi ga umestimo na 29. februar. Kajti dokazano je napočil čas za moško emancipacijo! Kar nam sporoča tudi ondan prebrani grafit, po katerem je ženska brez moškega kot riba brez bicikla. Halo?! Zamislimo se, kar nas je še dedcev! 

Deli s prijatelji