ROMANTIČNI FILM

Revni milijonar snema v Sloveniji

Objavljeno 07. oktober 2015 21.03 | Posodobljeno 07. oktober 2015 16.58 | Piše: Špela Ankele

V Slovenijo je prišla 40-članska filmska ekipa iz indijskega Mumbaja.

Gledalci v indijskih kinematografih si bodo oči lahko spočili na lepotah Slovenije. Foto: Špela Ankele

STARA FUŽINA – Pod drevesi, ki jim je tik ob Bohinjskem jezeru krošnjo rahlo valovil jesenski vetrič, sta samevala dva zložljiva lesena stola. Takšna z belimi platnenimi prevlekami, ki te v sekundi spomnita na filmske režiserje. Nedaleč od tod sta se na peščeni plaži glavna igralca vživela v enega od prizorov novega indijskega filma z naslovom Rubikova kocka. Ko smo ustvarjalce filma, ki so na Gorenjsko prispeli iz Mumbaja, torej iz središča indijske filmske industrije Bollywooda, vprašali, koliko denarja bodo vložili v snemanje, se je eden od producentov sprva kar malo opravičil. Dejal je, da ne gre za velik film, zato imajo pač »manjši proračun«. Nato je na telefonu odprl kalkulator, malo računal in pojasnil, da bodo zanj porabili pol milijona evrov.

Nikjer ni tako lepo

Režiser in scenarist filma, ki ga bodo prihodnja dva tedna snemali v Bohinju, na Bledu, v Piranu in Mariboru, je znan indijski igralec Maheš Mandžrekar. Pred nekaj leti je igral v Revnem milijonarju – filmu, ki so mu dodelili veliko nagrad, med drugim osem oskarjev. Maheš Mandžrekar je pojasnil: »Ko sem pisal scenarij, sem si zamislil, da se bo film dogajal nekje v Evropi, kamor bo šel glavni igralec študirat. Nisem pa ga že na začetku postavil v Slovenijo. V Angliji smo že snemali, v Avstriji smo tudi že bili, zato sem si zdaj želel nekaj drugega. Ogledali smo si lokacije v sosednjih državah, a ni nikjer tako lepo kot v Sloveniji. Tu so idealne razmere za snemanje naše ljubezenske zgodbe, kajti na majhnem prostoru lahko posnamemo vse: neokrnjeno gorsko naravo, prizore, ki se dogajajo na morju, in mestno življenje.«

Številno indijsko filmsko ekipo, v katero so poleg igralcev, snemalcev in producentov vključeni tudi kuharji, po Sloveniji vodita Robert Kranvogel in Rok Ribič, ki delujeta v podjetju Azaleja Global. Prvi je kot snemalec in direktor fotografije obredel velik del sveta, saj je skorajda vsepovsod snemal dokumentarne filme. Drugi je skupaj z Ivanom Miklavžičem, ki živi v Indiji, vodil gradbeno podjetje. Nato je kriza storila svoje. Začel je iskati nove poslovne priložnosti in poslovna žilica jih je pripeljala do obsežne indijske filmske industrije, ki za snemanje filmov nenehno išče nove, Indijcem malo znane, a hkrati nadvse fotogenične kotičke sveta.

Od Bohinja do Pirana

V 18 dneh bo filmska ekipa, v kateri je poleg 40 Indijcev še približno 20 Slovencev, prepotovala Slovenijo. Prve prizore so konec tedna že začeli snemati v Bohinju. V prihodnjih dneh se bodo preselili na Bled, od koder jih bo pot ponesla še v Maribor in Piran.

V Sloveniji so v preteklih letih že snemali bollywoodske filme. Pred tremi leti se je na Bledu, v Ljubljani, Piranu in v Postojnski jami mudila prva indijska ekipa, ki je ustvarila film Nadžak, o katerem so tedaj obširno poročali tudi slovenski mediji. Med drugim so pozneje pri nas snemali prizore iz romantičnega akcijskega filma Bhai.

Kako bo Slovenija videti v novem filmu Rubikova kocka, si bodo Indijci lahko ogledali v začetku prihodnjega leta. Do takrat ustvarjalce čaka še veliko dela, saj bodo morali približno polovico prizorov posneti v filmskih studiih v Mumbaju. Sledile bodo dolge ure montaže, zatem pa bodo romantični film o mladeniču, ki se med študijem v Sloveniji zaljubi v drugo dekle, čeprav ga izbranka že čaka doma, predvajali v indijskih kinematografih.

Deli s prijatelji