ZAHTEVA ZA POPRAVEK

Resnica o tožilskem izobraževanju

Objavljeno 05. december 2014 11.45 | Posodobljeno 05. december 2014 11.45 | Piše: Zahteva za popravek

»Avtorica P. Pa. v svojem članku z naslovom »Tožilci gostujejo v prostorih, ki jih preiskujejo« zavajajoče povezuje vodstvo Vrhovnega državnega tožilstva RS z izbiro lokacije izobraževanja, ne navaja pa nekaterih odločilnih dejstev, iz katerih je očitno, da vodstvo tožilstva z izbiro lokacije nima opraviti nič.

Kot smo novinarki pojasnili na njeno podrobno vprašanje, je za organizacijo izobraževanj državnih tožilcev pristojno Ministrstvo RS za pravosodje. Prispevek dejstva, da tožilstvo z izbiro lokacije tega izobraževalnega dogodka nima nič, sploh ne omenja. Nasprotno. V članku je vrsta navedb, ki več kot očitno namigujejo na to, da naj bi bila konkretna lokacija stvar osebne izbire vodstva Vrhovnega državnega tožilstva RS in da naj bi tožilstvo za to dobilo celo popuste pri gospodarski družbi, katere vodstvo je v kazenskih postopkih. Vse to je popolna neresnica.

Članek z naslovom, nadnaslovom, podnaslovom, (montirano) fotografijo in s komentarjem pod fotografijo, jasno nakazuje, da naj bi bila odločitev o izbiri lokacije izobraževanja stvar vodstva Vrhovnega državnega tožilstva RS, za kar naj bi »dobili celo popuste«. S posebnim zapisom o generalnem direktorju in s povezovanjem izbire Term Čatež kot lokacije za tožilsko izobraževanje z nastopom njegove funkcije, avtorica ta zavajajoči vtis dodatno utrjuje, čeprav ji je bilo pojasnjeno, da je organizator izobraževanja Ministrstvo za pravosodje in ne Vrhovno državno tožilstvo. 

Iz članka je razvidno, da je okoliščine izbire lokacije avtorica preverjala pri Ministrstvu za pravosodje RS, saj navaja okoliščine, ki so Center za izobraževanje v pravosodju, ki deluje pri ministrstvu, vodile pri izbiri kraja izobraževanja, vendar pri tem popolnoma zamolči bistveno, namreč, da te izbire ni opravilo državno tožilstvo.

Zavajajoče poročanje, kot smo mu priče v navedenem članku, v katerem so pristransko in zavajajoče združeni dogodki in dejstva, ki sicer nimajo stičnih točk, druga pa zamolčana, je popolnoma nesprejemljivo in do državnega tožilstva žaljivo.

Kako so avtorici okoliščine, ki jih prispevek označuje kot bizarne in ki s sedanjim vodstvom Vrhovnega državnega tožilstva RS nimajo zveze, pojasnili tisti, ki so za izvedbo tega izobraževanja odgovorni, nam ni znano. Očitno se te okoliščine niso zdele sporne Centru za izobraževanje v pravosodju, ki je v okviru ministrstva organiziral to izobraževanje in je tudi opravil izbiro lokacije. Trenutna vodja tega centra, Gaja Štovičej, nekdanja generalna direktorica direktorata za državno tožilstvo na ministrstvu iz časa ministrovanja dr. Vinka Gorenaka, gotovo razpolaga z znanjem in izkušnjami, potrebnimi za presojo, ali posamezne lokacije izobraževanj pravosodnim organom zagotavljajo potreben videz nepristranskosti.«

dr. Zvonko Fišer,
generalni državni tožilec RS

Deli s prijatelji