ODDAJA

Resnica o Patrii, drugič: Berglund popravka ne bo objavil

Objavljeno 06. februar 2012 22.27 | Posodobljeno 06. februar 2012 22.51 | Piše: T. L., STA

Ključne podatke je priskrbel finski svetovalec Patrie.

Pahorju nikakor ni uspelo doseči konsenza za aktiviranje protikorupcijske klavzule

LJUBLJANA, HELSINKI – Finska televizija YLE je zvečer predvajala drugi del oddaje Resnica o Patrii, avtor Magnus Berglund pa je v njej predstavil sogovornika, ki je prispeval ključne podatke za pripravo prve oddaje iz leta 2008. Kot je zapisano na spletni strani televizije, kjer so objavili prepis oddaje, gre za nekdanjega svetovalca Patrie Erkkija Heiniläja.

Finski novinar popravka ne bo objavil

Berglund je v drugem delu dokumentarca spomnil na oddajo iz leta 2008, v kateri je tedanjega slovenskega premierja Janeza Janšo obtožil, da je od podjetja Patria prejel podkupnino. Kot je navedel, ga je Janša zaradi obtožb tožil, slovensko sodišče pa je razsodilo, da morata YLE in Berglund Janši plačati odškodnino v višini 15.000 evrov ter v več medijih objaviti popravek. Berglund je v današnji oddaji napovedal, da popravka ne namerava objaviti, saj po njegovem mnenju finske svobode govora ne morejo omejevati v Sloveniji.

Zgaga predvsem o trgovini z orožjem

Berglund je v današnji oddaji predstavil tudi sogovornika, ki je prispeval ključne podatke za pripravo prve oddaje iz leta 2008. To je nekdanji svetovalec Patrie Erkki Heinilä, ki je proti njej pričal tudi v primeru korupcijskega procesa za posel v Egiptu. V tokratni oddaji je poleg omenjenega Berglundovega vira sicer nastopil tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, ki je finskemu novinarju govoril zlasti o trgovini z orožjem v 90. letih.

Sodna postopka v zadevi Patria sicer za zdaj potekata v Sloveniji in Avstriji, medtem ko se je na Finskem pred kratkim končal predkazenski postopek.

Čeprav je stranka SDS na twitterju napovedala drugi del oddaje oziroma, kot so zapisali, »veliki pok vol. 2« iz Finske, pa za zdaj navedb v oddaji še niso komentirali. Tudi sicer se tviteraši zaenkrat precej sramežljivo odzivajo na drugi del razvpite oddaje. 

Deli s prijatelji