UTAJA DAVKOV

Resnica o Kresalovi in Senici

Objavljeno 27. februar 2013 13.37 | Posodobljeno 27. februar 2013 13.37 | Piše: Aleksandar Lukić

Utaje davkov pri vozilih nekdanje notranje ministrice ni bilo, tožilstvo je dalo primer »ad acta«.

Nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal

LJUBLJANA – »Vse 'velike zgodbe', ki so se pletle okoli mene, ko sem bila še aktivna v politiki, se počasi razblinjajo v nič in tako je tudi s famozno avtomobilsko zgodbo. Nobene davčne utaje nikoli ni bilo in to je očitno jasno tudi pristojnim organom.« Tako je tožilsko odločitev, da »na prijavi ni ničesar«, komentirala nekdanja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal, ki sicer s to odločitvijo ni bila seznanjena.

Tožilka dala primer »ad acta«

Na tožilstvu je višja državna tožilka in vodja tožilstva Tamara Gregorčič za Slovenskenovice.si na vprašanje, ali je bila že sprejeta tožilska odločitev v primeru Mira Senice in Katarine Kresal v povezavi z utajo davkov pri luksuznih vozilih odgovorila: »Pristojni tožilec je po proučitvi zadeve in poročila poslanega s strani policije zadevo vložil ad acta, torej kot zaključeno.« To pomeni, da obtožbe iz anonimke o tem, da sta Kresalova in njen partner utajila davke pri prestižnem voznem parku, niso resnične. V prijavi, ki jo je Durs odstopil tožilstvu, je navedeno, da naj bi šlo za neplačane davščine pri aston martinu, dveh audijih A8, mercedesu in Porschejevem terencu.

Naj spomnimo, da je davčna uprava prejela prijavo o sumu utaje davkov Senice in Kresalove pri nakupu motornih vozil različnih znamk. Strokovnjaki iz davčnih in tožilskih vrst so ocenili, da so papirji verodostojni. O tem smo poročali tukaj.

Durs konkretnih primerov ne komentira

Na Dursu o konkretnih davčnih zavezancih in postopkih zaradi varovanja davčne tajnosti ne morejo govoriti, so nam odgovorili na vprašanja o Kresalovi: »V skladu z zakonom o davčnem postopku namreč kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugi dokumenti, ki zadevajo posameznega zavezanca za davek. Davčni organ sme podatke, ki so davčna tajnost, razkriti tretjim osebam le na podlagi pisnega soglasja davčnega zavezanca ali v primeru, če je z zakonom tako določeno. Zakon natančno določa, za katere primere in pod katerimi pogoji se lahko podatki razkrijejo tretjim oziroma upravičenim.«

Deli s prijatelji