NJENE ŽELJE

Resnica o Hildi Tovšak

Objavljeno 28. maj 2013 09.38 | Posodobljeno 28. maj 2013 09.38 | Piše: A. L.

Želela je v zapor, a ji niso dovolili.

LJUBLJANA – Bivši minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je v včerajšnji oddaji Odmevi na TV Slovenija pojasnil, da mu je Hilda Tovšak pisala in opozorila, da je že 29. marca prosila sodišče, ali sme takoj v zapor v zadevi Čista lopata, a jo je sodišče zavrnilo. Ponovno je »reklo ne« tudi, ko je 5. aprila zaprosila drugič. Dejstva, ki jih je Tovšakova navedla v pismu, bi morala preveriti tožilec in pravosodni minister, je še dodal Gorenak.

Izginulih 150 listin

Sicer pa bo predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša danes javnosti predstavil poročili višjih sodišč v Mariboru in Ljubljani o postopkih v primeru Čista lopata in postopkih, povezanih z delavci na gradbišču Teš, v katere je vpletena tudi Hilda Tovšak. Masleša je namreč zahteval pregled poslovanja v postopkih z vidika mogočih kršitev pravil o vrstnem redu reševanja zadev, zakonskih rokov za izdelavo sodnih odločb in drugih pravil procesnega vodstva. Mariborsko višje sodišče pa mora Masleši poročati tudi, ali držijo navedbe, da je iz spisa, povezanega z delavci na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj, izginilo več kot 150 listin.

Najti odgovorne in jih sankcionirati

Podpredsednik tega sodišča Branko Reisman prejšnji teden še ni znal potrditi, ali to drži. Po njegovih besedah se sicer to lahko kdaj zgodi, v takem primeru pa je predvidena obnova spisov, ki jo sodnik naredi iz kopij izvirnikov. Tovšakova sicer v zadevi Čista lopata od petka na Igu prestaja 14-mesečno zaporno kazen. Kljub temu pa je dogajanje v preteklem dobrem tednu dni, ko so jo izpustili iz pripora in jo nato več dni iskali, razgalilo pomanjkljivosti slovenskega pravosodnega sistema. Pravosodni minister Senko Pličanič je zatrdil, da je, kljub temu da je Tovšakova spet za zapahi, zadevi treba priti do dna, poiskati odgovorne in jih sankcionirati.

Po ministrovih ocenah primer Tovšakove kaže na neučinkovitost sodstva in tožilstva, zato napoveduje reforme. Predloge ukrepov naj bi, kot je napovedal pretekli teden, predstavil danes, a naj bi to verjetno storil v sredo.

Na zahtevo SDS se obeta tudi izredna seja državnega zbora, na kateri bodo o razmerah v pravosodju razpravljali poslanci.

Deli s prijatelji