1. JULIJ

Resnica o dodatnem davku na vozila in motorje

Objavljeno 07. junij 2012 09.57 | Posodobljeno 07. junij 2012 09.57 | Piše: Aleksandar Lukić

Se bo plačeval vsako leto ob registraciji?

Ko ženske iščejo resnega moškega, ne pogledujejo za tistimi, ki vozijo drage avtomobile.

LJUBLJANA – Z zakonom za uravnoteženje javnih financ (Zujf) se z dopolnitvijo Zakona o davku na motorna vozila (najdete ga v Uradnem listu RS, št. 9/10) uvaja dodatni davek na motorna vozila, katerih prostornina motorja obsega najmanj 2500 kubičnih centimetrov (cm3) oziroma v primeru motornih koles ter trikoles in štirikoles prostornina motorja obsega najmanj 1000 kubičnih centimetrov.

Davek se bo plačeval vsako leto?

Dodatni davek na avtomobile

prostornina motorja v cm²stopnja dodatnega davka (DD)
0–2499     0 %
2500–29998 %
3000–349910 %
3500–399913 %
4000–...16 %

Dodatni davek se bo plačeval od istih motornih vozil kot davek na motorna vozila, pojasnjujejo na ministrstvu za finance. Odmera davka na motorna vozila in tudi dodatnega davka na motorna vozila, ki se bo odmerjal na enak način, je vezana na prvo registracijo motornega vozila v Sloveniji. Ob prodaji in ponovni registraciji rabljenih vozil, ki so v Sloveniji že registrirana, se dodatni davek ne bo odmerjal, kakor se v takem primeru ne plačuje niti davek na motorna vozila.

Če povzamemo: dodatni davek se ne bo plačeval vsako leto ob registraciji, že obstoječim lastnikom vozil s takšno prostornino pa tega davka ne bo treba plačati.

Dodatni davek na motorna kolesa, trikolesa in štirikolesa

prostornina motorja v cm²stopnja dodatnega davka (DD)
0–9990 %
1000–...8 %

Kako se bo dodatni davek obračunal?

Na enak način kot davek na motorna vozila oziroma hkrati z obračunom davka na motorna vozila, pravijo na ministrstvu. Torej bo tudi za dodatni davek obveznost za obračun davka nastala ob opravljenem prometu, zavezanec za davek pa bo proizvajalec, pridobitelj vozila iz druge države članice EU ali v primeru uvoza iz tretjih držav uvoznik. Kupec vozila v Sloveniji bo torej dodatni davek tako kot davek na motorna vozila plačal z nakupno ceno vozila.

Deli s prijatelji