KRAVJA KUPČIJA

Rešitev ministrice v zameno za penzije

Objavljeno 14. junij 2016 09.16 | Posodobljeno 14. junij 2016 09.16 | Piše: Jadran Vatovec

Cerar si ne more privoščiti zamenjave ministrice Kopač Mrakove.

Jurij Šumečnik ni zgolj milo, s katerim si je ministrica laže po pilatovsko umila roke? Foto: Mateja Celin

LJUBLJANA, SLOVENJ GRADEC – Ali ni bilo o tem, kakšen mora nujno biti rezultat parlamentarnega glasovanja o opozicijskem predlogu razrešitve ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anje Kopač Mrak, vnaprej in dokončno odločeno že s tem, ko so se v vladni koaliciji odločili za kravjo kupčijo (ko so se »po tehtnem razmisleku« odločili, da bodo zato, da bosta lahko volk sit in koza cela, popustili izsiljevanju Erjavčevega Desusa in slednjemu obljubili, da bo vlada v skladu z njegovo željo zagotovila 19 milijonov evrov za izredno uskladitev pokojnin)? Prav vsi indici kažejo, da to drži. Erjavčev Desus in Cerarjev SMC sicer (poleg tega) pričakujeta tudi še nekatere povsem konkretne ministričine ukrepe. Kopač Mrakova naj bi jih predstavila najpozneje julija. Je pa tudi res, da niti minister za finance dr. Dušan Mramor v tem hipu še ne more vedeti, katerega proračunskega porabnika ali katere proračunske porabnike bo primoran prikrajšati za teh 19 milijonov. Je pa zato predsednik SD mag. Dejan Židan koalicijske partnerice že opozoril, da pokojnin ne bo mogoče zagotoviti z jemanjem denarja drugim državljanom v stiski oziroma vladnemu resorju za delo in socialne zadeve, kot so že začeli nedopustno namigovati nekateri iz SMC in Desusa.

Odstop je sicer sprejela

Potem ko je tudi še upravna inšpekcija ugotovila nezakonitosti v postopku, ki ga je vodil CSD Slovenj Gradec, je odstop končno ponudil vsaj njegov direktor Jurij Šumečnik, ki je kot strankarski kolega ministrice dr. Anje Kopač Mrak še pred časom bil član predsedstva SD in celo kandidat iste stranke za slovenjegraškega župana. Ker je ministrica njegov odstop sprejela, si je po mnenju nekaterih s tem zgolj po pilatovsko umila roke, saj se je izognila tveganju, da bi se tudi v koaliciji nekateri spraševali, ali res ni niti objektivno odgovorna za odvzem vnučkov starim staršem. Drži, ministrica je sprejela Šumečnikov odstop. Vendar pa se boste, če obiščete spletni naslov http://www.csd-slovenjgradec. si, lahko prepričali, da on še vedno vodi CSD Slovenj Gradec, v katerem menda vsi svoje delo opravljajo »zavzeto, strokovno, učinkovito in kakovostno z ljudmi za ljudi«.

Vidiki objektivne odgovornosti

Kaj drugega, torej, sploh še (pre)-
ostane Erjavcu, kot da na lepe oči verjame koalicijskim partnericam, ko te pravijo, da bo uskladitev pokojnin mogoča kvečjemu avgusta ali šele septembra? Zanimivo, ministrica naj bi julija predstavila svoj predlog težko pričakovanih ukrepov, uskladitev pokojnin bo avgusta ali šele septembra, poslanci Desusa in SMC pa bodo v zameno za oboje ministrico že zdaj reševali in tudi rešili? Zato, ker sodelovanje političnih strank v slovenskih vladah temelji prav na njihovem medsebojnem zaupanju.

Šalo na stran, jutri bodo poslanke in poslanci (predvidoma kar 13 ur) razpravljali o utemeljenosti interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za delo, vplivni članici vodstva Židanovega SD Kopač Mrakovi. Interpelacijo proti ministrici Kopač Mrakovi je, to je znano, aprila vložil Janšev SDS, potem ko je slovenjegraški center za socialno delo (CSD) starim staršem v veliki naglici odvzel dva vnučka in ju dodelil v rejo. Ministrica je, kot se lahko prav tako spomnimo, zato takoj začela opozarjati, da zaradi zaščite interesov koroških dečkov politična razprava o tem primeru prav gotovo ni primerna, njen strankarski šef, predsednik vladnega SD mag. Dejan Židan, pa je vlagatelje interpelacije pričakovano obtožil, da želijo slovenjegraški zaplet zlorabiti v politične namene (za nabiranje političnih točk), in dodal, da bo interpelacija, če nič drugega, vsaj enkratna priložnost, da se slovenska javnost še dodatno seznani z vsemi dobrimi rezultati ministričinega dela.

Direktor CSD je odstopil, ministrica, njegova strankarska kolegica, je ponujeni odstop takoj
sprejela, vendar pa je prvi še kar na čelu CSD.

Kako pa se je na interpelacijo odzval predsednik vlade dr. Miro Cerar? Na začetku je celo še (po)kazal sledi političnega poguma: omenil je, denimo, da je zaradi nekaterih nepravilnosti (zaradi nekaterih nepravilnosti!) v postopku odvzema koroških dečkov vendarle mogoče opaziti »določene vidike objektivne odgovornosti interpelirane ministrice«. Samo na začetku. Ker je trdnost vladne koalicije oziroma premierskega fotelja že spet najpomembnejša etična, moralna in politična vrednota. Tako rekoč povsem nepomembno pa naj bi bilo v naši »pravni« državi to, da je upravno sodišče – čeprav je politični, pardon, inšpekcijski nadzor najprej pokazal, da je bila odločitev glede odvzema otrok strokovna in zakonita ter v korist otrok, in niti varuhinja človekovih pravic ni odkrila nobene hujše kršitve – razsodilo, da je bil odvzem dečkov v nasprotju s pravico do družinskega in zasebnega življenja ter najbrž tudi v nasprotju z ustavo.

Kaj in koliko pa (glede na vse povedano) lahko pričakujemo od jutrišnje interpelacijske parlamentarne razprave? No, v skladu z vsemi dozdajšnjimi izkušnjami smo lahko predvsem prepričani, da koalicijski poslanci niti tokrat ne bodo resno jemali nobenega argumenta vlagateljev interpelacije ali predstavnikov drugih opozicijskih poslanskih skupin.

Deli s prijatelji