V TEŽAVAH

Reševanje zdravstva: vsak vleče na svojo stran

Objavljeno 30. avgust 2013 12.30 | Posodobljeno 30. avgust 2013 12.30 | Piše: STA, A. L.

Vsi menijo, da so stališča o reševanju zdravstvenega sistema zelo različna in da se bo verjetno težko poenotiti.

Predlaga se tudi znižanje nadomestila za odsotnost zaradi bolezni, pravi minister Tomaž Gantar.

LJUBLJANA – Socialni partnerji so začeli razpravo o zaostrovanju razmer v zdravstvenem sistemu. Pred današnjo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) so minister za zdravje Tomaž Gantar ter predstavniki delodajalcev in sindikatov dejali, da pričakujejo polemično razpravo. Vsi menijo, da so stališča o reševanju zdravstvenega sistema zelo različna in da se bo verjetno težko poenotiti.

Skrbi realne, situacija pa rešljiva

Gantar je pred sejo ESS ocenil, da so skrbi glede nadaljnje usode zdravstva realne, vendar meni, da je situacija rešljiva. »Če pa ne bo sprejeta zakonodaja in zagotovljen dodatni denar, potem nas čakajo težave,« je dejal. Povedal je, da se bo v prihodnjem tednu sestal s predsednikom DL Gregorjem Virantom glede uskladitve stališč o intervencijskem zakonu, sicer pa sta se po njegovih besedah že veliko dogovorila.

Komentiral je tudi številke, ki jih je v četrtek posredoval Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Gantar je povedal, da so bile projekcije generalnega direktorja zavoda Sama Fakina že velikokrat napačne ali pa pretirane. Ob tem je dodal, da ne izključuje ne slabših ne bistveno boljših scenarijev.

Na nasprotnih bregovih

Na današnji seji ESS Gantar pričakuje polemično razpravo. »Je pa glavni problem, kar se kaže že več let, da so videnja in predstave, na kakšen način naj se zdravstvo spremeni ali racionalizira, popolnoma nasprotne. To je pač težko uskladiti,« je še povedal. Poleg Gantarja sta se od ministrov današnje seje udeležila tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo in ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Predstavnica delodajalcev Tatjana Čerin, ki je tudi predsednica upravnega odbora ZZZS, od današnje seje ne pričakuje veliko. »Najbrž si bomo ponovno predstavili stališča glede reševanj zdravstvene blagajne. Ta so zelo različna, zato so tudi rezultati slabi,« je dejala. Sicer se zaveda, da je situacija v zdravstveni blagajni skrb vzbujajoča, a »to vemo že kar nekaj let, položaj se iz leta v leto zaostruje«.

Pričakovanja gospodarstva so, kot pravi, zelo jasna, in sicer želijo celovito reformo zdravstvenega sistema, najprej pa bi po njenem mnenju morali oblikovati vizijo in strategijo zdravstvenega sistema. Čerinova se sicer zaveda, da časa za sprejemanje ukrepov ni veliko, a dodaja, da je proračun tudi v preteklosti pokrival primanjkljaj zdravstvene blagajne. »Mogoče bodo te rešitve tudi jutri aktualne,« je dodala.

Ne črtanju pravic

Izvršna sekretarka v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm je pred sejo napovedala, da bodo danes začeli »biti plat zvona«. Tako bodo predlagali vladi kratkoročne in dolgoročne ukrepe. Med kratkoročnimi bodo predlagali, naj se trošarine iz zdravju škodljivih izdelkov zlivajo v zdravstveno blagajno, pa tudi nujnost sprejetja intervencijskega zakona. Sicer pa ne mislijo pristati na črtanje pravic, ampak pričakujejo ukrepe v drugih segmentih.

Po njenem mnenju je danes tudi priložnost, da »se v širši družbi začne razpravljati, kaj so naše prioritete«. Od vlade in poslancev pri oblikovanju in sprejemanju zdravstvene reforme pričakuje, da se bo upošteval javni in ne zasebni interes.

Deli s prijatelji