NA KOŽO

Res smo idioti!

Objavljeno 12. december 2014 23.20 | Posodobljeno 12. december 2014 23.30 | Piše: Bojan Budja

Nisem vedel, da je v Sloveniji kaznivo biti brez denarja.

Bojan Budja.

Kakih 40 let je, odkar sem opravil vozniški izpit. Torej dokazano nisem več voznik začetnik. Hvala bogu! Kajti v majhni deželici pod Alpami, imenovani Slovenija, se dogajajo čudne reči. Lahko jim rečemo tudi neverjetne, še najbolj pa jim sede pridevnik idiotske. Brez vozniškega dovoljenja namreč lahko ostaneš tudi, če voziš stoodstotno po predpisih, če se od jutra do večera nacejaš z vodo in mlekom, če prav z ničimer ne kršiš prometne zakonodaje. Skratka, prav nič ti ne pomaga, če si v vsem vzorni voznik. Narobe je, da si voznik začetnik.

Slovenija premore zakon o voznikih. Ta v svojem 53. členu sporoča, da se lahko izda vozniško dovoljenje šoferju začetniku za največ dve leti. Podaljša pa se mu, ko opravi program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov. Rok za to je eno leto. Še nekako razumem. A logika, razum in zdrava pamet odpovedo, ko zakon prebiram naprej. Črno na belem je v njem dobesedno zapisano: »Če predpisanih obveznosti v tem roku ne izpolni, se mu izda novo vozniško dovoljenje le, če ponovno opravi vozniški izpit.« Halo!!!???? Kako in v čigavem imenu lahko država nekomu vzame vozniško dovoljenje, če si ni pridelal ene same kazenske točke, če nikoli ni kršil cestnoprometnih predpisov? Vzame mu papir, za katerega se je odrekal mesece in leta. Dva ali tri tisoč evrov pač za prepričljivo večino niso mačji kašelj. Posebno ne za mlade, praviloma celo brezposelne.

Že to, da od nekoga, ki se z nekaj sto evri plače ali kake drugačne miloščine komajda prebija od prvega do zadnjega v mesecu, slepo zahtevamo, da v predpisanem roku nameni dodatnih 200 ali 300 evrov nekemu centru varne vožnje za novo usposabljanje, je – milo rečeno – neživljenjsko. Da pa mu za to, ker v terminu, ki ga je določila država, ni zbral potrebnega denarja, ker ga nima kje zaslužiti, odvzamemo še mukoma prigarano vozniško dovoljenje, je norost. Idiotizem brez primere! Diskriminacija! Namesto da mu do izpolnitve že tako sporne obveznosti zgolj prepovemo vožnjo, mu država nalaga novo opravljanje izpita. Da bo znova zaslužila. Ona, vsemogočna!

Nisem vedel, da je v Sloveniji kaznivo biti brez denarja. Še manj pa, da živim v državi, ki za svoj blagor jemlje revnim. Nemočnim.

Deli s prijatelji