ZBIRATELJICA

Res je, deteljica ima deset peres

Objavljeno 06. junij 2015 00.00 | Posodobljeno 06. junij 2015 00.00 | Piše: Darko Naraglav

Nad izjemno redko najdbo je bila presenečena tudi strastna zbiralka štiriperesnih deteljic Mihaela Golavšek, ki te simbole sreče rada podarja.

Edinstveni primerek desetperesne deteljice Foto: Darko Naraglav

Mihaela Golavšek iz Braslovč je znana kot strastna zbirateljica štiri- in večperesnih deteljic. Ima kar nekaj albumov z več tisoč tistimi s štirimi peresi, najmanj dvakrat toliko jih je že razdelila. Našla je še veliko šest-, sedem- in prav tako osemperesnih. Letos pa se je v njenih rokah prvič znašla taka z desetimi peresi, kar je bilo izjemno presenečenje in nedojemljivo veselje tudi zanjo.

Rada jih podarja

Običajni smrtniki se lahko trudimo ure in ure, a ne najdemo ene štiriperesne deteljice, Mihaela pa je v tem pogledu res pravi fenomen, saj lahko v nekaj desetih minutah nabere tudi po sto večperesnih. Najdbe rada deli z drugimi, zato jih je prejelo že mnogo znanih Slovencev, med njimi tudi Slavko Avsenik za 80-letnico. Več kot 1500 so jih dobili Modrijani in prek tisoč Vera Šolinc. Precej jih je podarila Okroglim muzikantom ob njihovi 10-letnici, Ansamblu Robija Zupana za 20 let, pevki Nuši Derenda in župniku Izidorju Pečovniku - Doriju … Pot so našle tudi zunaj Evrope, sicer pa jih imajo številni njeni prijatelji, znanci, abrahamovci, mlado- in zlatoporočenci ter drugi, ki so jih prejeli v dar ob različnih priložnostih.

Tokratna najdba je za Mihaelo nekaj podobnega, kot bi zadela na loteriji. Podobna je presenečenju izpred nekaj let, ko je našla štiriperesne velikanke. Premer največje je bil kar 13,5 centimetra. Zrasle so na prostoru podrte stare hiše Potočnik-Volajevih v Kaplji vasi pri Preboldu. Mihaela se pri tej domačiji, znani po pridelavi jabolk, oskrbuje s temi zdravimi sadeži, in ko je takrat sredi maja prišla ponje, je tam, kjer je nekoč stala hiša, opazila bujno rastje deteljic. Pravi, da je že od daleč začutila, da niso navadne, ampak nekaj posebnega. Za zbirko je nabrala osem velikank, ki jo bodo spominjale na ta svojevrstni rekord v njenih 25 letih nabiranja štiriperesnih deteljic.

Simbol dirkalnikov in alf

Deteljica s štirimi peresi velja za simbol sreče po vsem svetu. Vraževerni verjamejo, da prinaša srečo le, če jo najdemo naključno. Irci si jo lastijo skoraj kot nacionalni simbol. Hkrati je omenjena tako pri starodavnih druidih in njihovih ritualih kakor tudi v Svetem pismu.

Neločljivo je povezana z avtomobili iz tovarne Alfa Romeo. V 20. letih prejšnjega stoletja so njihovi modeli zmagovali na velikih tekmovanjih po Evropi. Največja in najprestižnejša je bila dirka Targa Florio. Alfa Romeo je na tej preizkušnji sodelovala vse od leta 1919, a kljub več drugim in tretjim mestom do 1923. ni zmagala. Tega leta je zbrala ekipo, ki so jo sestavljali dirkači Ascari, Sivocci, Masetti in Razzanti. Pred začetkom dirke je Ugo Sivocci prilepil na svoj dirkalnik alfa RL štiriperesno deteljico v belem trikotniku. Sivocci in Ascari sta nato dosegla prvo in drugo mesto in štiriperesna deteljica je postala simbol dirkalnikov, pozneje pa tudi serijskih avtomobilov.

Rekordna bera

Različnih rekordov, povezanih s štiri- in večperesnimi deteljicami, ima Mihaela Golavšek že veliko. Poleg zadnje najdbe ji bo zagotovo najbolj ostal v spominu dan, ko je v slabih dveh urah ob avtopoligonu v Ločici ob Savinji nabrala kar 310 štiriperesnih deteljic.

 

Deli s prijatelji