NA KOŽO

Reprezentanca

Objavljeno 13. julij 2013 00.15 | Posodobljeno 13. julij 2013 00.15 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Zokijevi so na vilice en večer nataknili 2212 evrov.

Bojan Budja. Foto: S. N.

Več asociacij prikliče beseda reprezentanca. Za večino pomeni nekaj izbornega, nekaj, kar sestavljajo le najboljši. Lahko športniki, lahko mesarji, vinarji, gozdarji, občinarji. A so tudi taki, ki prisegajo na drugo definicijo; ta reprezentanco opredeljuje kot žrtje za nekogaršnji denar. Praktično vse firme, ustanove, institucije, ki dajo kaj nase, premorejo denar za tovrstne užitke, pravijo jim kar potrebe. Jasno torej, da imajo reprezentančne potrebe tudi občine. Nekatere večje, druge manjše. In kot se spodobi, se je vsaj zaenkrat na vrh tovrstnih potreb zavihtela največja med njimi, gre za Zokijevo Mestno občino Ljubljana. Točneje ljubljanski mestni svet.

Te dni prebiram, kako so ljubljanski mestni svetniki lani z denarjem Ljubljančanov plačali vsaj 35 litrov različnih vrst viskija, vsaj 129 steklenic srebrne radgonske penine, najmanj štiri ducate buteljk različnega vina ter še in še. Ljubljančanke in Ljubljančani pa s(m)o svoje izvoljene mestne predstavnike častili tudi še kako drugače. Natanko 3669 evrov je stala ena sama požrtija največje svetniške skupine, Liste Zorana Jankovića. Zokijevi prisegajo na pinot, refošk in penino; za prvega so odšteli 220 evrov, za drugega 127, radgonski kleti je kanilo 143 evrov. Na vilice so en večer nataknili 2212 evrov. Kar je protivrednost 560 kilogramom svežega mesa bojda zagotovljenega slovenskega porekla.

Kot se za pravila hierarhije spodobi, je za drugi najvišji reprezentančni račun minulega leta poskrbela druga najštevilnejša svetniška skupina. Esdeesovci so za balkansko pojedino s pripadajočo mesnino, lepinjami, prebranci, šopskimi solatami, tufahijami, baklavami, refoškom, cvičkom, kajpak tudi bosansko slivovico, odšteli tri tisočake. In tako dalje, kajti svete krave niso niti preostali svetniki, vključno z desusovci, ensiijevci in zelenimi.

Dober vtis in počutje sta praviloma premo sorazmerna s stroški pogostitve. Tega se ljubljanski mestni svetniki držijo kot s tremi promili pinota in refoška zadeti plota. Saj je le zadovoljen, sit in odžejan svetnik lahko dober svetnik. V tovrstnem reprezentančnem dvoboju dveh največjih ljubljanskih svetniških skupin pa torej tesno, a zasluženo vodijo Zokijevi. Ne dvomim, kako bi dali vse, da se izid ponovi tudi na volitvah. Ljubljančanke in Ljubljančani, beseda bo kmalu vaša! 

Deli s prijatelji