ZDRAVLJENJE

Reneja bi lahko operirali tudi na Dunaju

Objavljeno 14. maj 2014 22.28 | Posodobljeno 14. maj 2014 22.30 | Piše: Ma. F.

Vrhunski dunajski ortoped Franz Grill je dejal, da amputacija ni edina sprejemljiva rešitev.

LJUBLJANA – V začetku tedna je specialist za otroško ortopedijo na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana Janez Brecelj v oddaji Svet novinarki svetoval, naj za mnenje povpraša še na kliniko na Dunaju, to pa je ta tudi storila.

Vrhunski dunajski ortoped Franz Grill je na vprašanje, ali je amputacija edina strokovno sprejemljiva rešitev, odgovoril, da ni tako, so danes poročali v oddaji Svet. Kot je povedal, je rekonstrukcija enako priznana metoda. »Mi to vsekakor delamo. Gotovo imamo že 30 let izkušenj s podaljševanjem in rekonstrukcijami takšnih deformacij,« je dejal. Tudi na Dunaju torej opravljajo poseg podaljševanja in rekonstrukcijo gležnja. Grill je še pojasnil, da Paley ni edini, ki opravlja tovrstne operacije, čeprav to navaja na svoji spletni strani. Na Dunaju se 99 odstotkov pacientov odloči proti amputaciji, pravi Grill in dodaja, da imata obe metodi slabosti in prednosti. Gre za dolgotrajno pot, ki zahteva več posegov, hospitalizacij in operacij. Pacientom pošteno povedo za obe možnosti, da se potem lažje odločijo.

Naša zavarovalnica te možnosti na Dunaju ne preverja. Če pa bo zavarovana oseba predložila dodatno dokumentacijo v pritožbi, bodo zaprosili za ponovno mnenje, je povedal Klemen Ganziti iz ZZZS.

Brecelj vztraja pri amputaciji

Brecelj je medtem na današnji novinarski konferenci povedal, da vztraja pri prepričanju, da je za malega Reneja najboljša rešitev amputacija okrnjenega stopala, piše STA. Povedal je še, da je Rene njegov bolnik že od prvega leta starosti in da je v tem času tudi sam tehtal možnosti zdravljenja v prihodnje. Sam ne verjame, da je rekonstrukcija v Renejevem primeru boljša kot amputacija. Tako se je odločil ne samo na podlagi izsledkov iz literature, ampak tudi svojih dolgoletnih izkušenj.

Kot je pojasnil, ima Rene prirojeno odsotnost dela telesa, saj mečnica ni razvita. Pri tej anomaliji se slabše razvije tudi celotno stopalo, tako da tretjega, četrtega in petega prsta ni, ravno tako ne stopalnic. Ko ni mečnice, ki bi držala skočnico v fiksiranem položaju, ni stabilnosti, je pojasnjeval Brecelj in dodal, da je zaradi tega prizadeti del izjemno težko oziroma nemogoče rekonstruirati. Vsi poskusi rekonstrukcije stopala so se v zgodovini, ki je polna teh operacij, na dolgi rok izjalovili, je še povedal.

 

Deli s prijatelji