ZDRAVLJENJE

Rene praznoval rojstni dan, saga v Sloveniji pa se nadaljuje

Objavljeno 31. julij 2014 22.41 | Posodobljeno 31. julij 2014 22.40 | Piše: Ma. F.

Renejeva zagovornica Nina Zidar Klemenčič napoveduje, da se bo obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Rene se je zasidral v srca mnogih.

LJUBLJANA – Pogumni Rene, ki ga mamica Amela Talić spremlja na zdravljenju na Floridi, je v ponedeljek praznoval drugi rojstni dan. »Hvala, ker sem lahko tvoja, hvala za vse lekcije, za to, da sem zaradi tebe boljša oseba, za vso ljubezen, ki jo deliš z nami, ostani tako sonce še naprej, pogumni moj levček,« je na spletnem omrežju zapisala ponosna mamica.

Renejevo podaljševanje nogice poteka po načrtih, mali korenjak pa se že sam sprehaja naokoli.

ZZZS zavrnil pritožbo glede zdravljenja v tujini

Medtem ko se Rene in njegova mama posvečata zdravljenju čez lužo, pa je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kot neutemeljeno zavrnil pritožbo Amele na prvostopenjsko odločitev o zavrnitvi zdravljenja v tujini, piše STA. Renejeva zagovornica Nina Zidar Klemenčič napoveduje, da se bo obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

V odločbi ZZZS navaja, da v Sloveniji niso bile izčrpane možnosti zdravljenja, kar je temeljni pogoj za odobritev napotitve na zdravljenje v tujini. Toda odvetnica Zidar Klemenčičeva opozarja, da bi ZZZS po zakonu moral presojati stanje zavarovanca ob vložitvi zahteve za napotitev na zdravljenje v tujino. Kot protiustavno zavrača razlago, da je zavarovančeva dolžnost, da ob neodobritvi zdravljenja čaka do pravnomočne odločitve, preden začne sam iskati rešitve, sicer lahko pravice izgubi.

Obrnili se bodo na Evropsko sodišče za človekove pravice

Renejeva zagovornica še poudarja, da je dunajska klinika Speising že pred izdajo prvega mnenja konzilija ortopedske klinike izrazila svoje mnenje, da je pri Reneju rekonstrukcijska operacija mogoča. Konzilij tega mnenja ni upošteval, prav tako pa ga ni upošteval ZZZS, dodaja Zidar Klemenčičeva.

Zdaj napoveduje tožbo na delovno in socialno sodišče, saj meni, da je ZZZS v tem postopku kršil pravila zakona o upravnem postopku ter odločal arbitrarno in samovoljno, brez spoštovanj temeljnih načel neodvisnosti in nepristranskosti.

Zaradi kršitve 8. člena evropske konvencije o človekovih pravicah se bodo obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice in zahtevali izdajo začasne odredbe. Omenjena zadeva namreč posega na področje temeljnih človekovih pravic, kakršna je pravica do fizične integritete in zdravja, pojasnjuje Zidar Klemenčičeva.

Deli s prijatelji