NI VEČ DEKAN

Rektor Tičar razrešil prodajalca diplom

Objavljeno 10. oktober 2015 13.22 | Posodobljeno 10. oktober 2015 13.22 | Piše: STA, K. K.

Za vršilca dolžnosti dekana je imenoval Davorina Kračuna, ki je pred dnevi odstopil z mesta predsednika akademskega zbora EPF.

Rektor Tičar, za njim razrešeni dekan Logožar.

MARIBOR – Rektor Univerze v Mariboru (UM) Igor Tičar je včeraj Klavdiju Logožarju vročil odločbo o razrešitvi s funkcije dekana ekonomsko-poslovne fakultete (EPF). Za vršilca dolžnosti dekana je imenoval Davorina Kračuna, ki je pred dnevi odstopil z mesta predsednika akademskega zbora EPF. »Z vročitvijo odločbe o razrešitvi smo skladno z zakonodajo in statutarnimi določili UM zaključili zelo neprijeten postopek, ki je pustil madež na ugledu Univerze v Mariboru in EPF,« je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil rektor.

Prodajalec diplom

»Slepili bi se, če bi bili prepričani, da se je z zaključkom te nesrečne zgodbe popolnoma očistil slovenski visokošolski prostor. Je pa ta primer jasno pokazal, kako težko delo nas čaka pri nadaljevanju procesa očiščenja in refleksije slovenskega visokošolskega prostora. Z zaključkom tega primera se kaže pomen spremembe percepcije slovenskega visokošolskega prostora,« je dodal.

Logožar, ki je postal dekan na začetku letošnjega leta, se je znašel pod plazom kritik, potem ko je časnik Dnevnik konec julija razkril, da je dosedanji dekan EPF leta 2008 prodal vsebino diplomskega dela svoje študentke kot študijo Darsu za 24.000 evrov, in to brez vednosti študentke.

K razrešitvi dekana so takoj pozvali v Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS), na rektoratu univerze pa so vztrajali pri postopkih, ki jih zahtevata zakonodaja in statut univerze. Tako je rektor najprej pozval Logožarja, naj sam odstopi, a ta njegovega poziva ni upošteval. Zato je rektor na začetku septembra sklical akademski zbor EPF, ki je izglasoval dekanovo razrešitev, prejšnji teden pa poklical Logožarja še na uradni zagovor. Takrat mu je Logožar predložil obsežno dokumentacijo, ki so jo morali na rektoratu proučiti, zdaj pa je zadeva očitno dozorela do točke, ko je rektor Logožarju lahko vročil sklep o razrešitvi.

Logožar: Interesi posameznikov

Predsednica VSS Univerze v Mariboru Marija Javornik Krečič je v odzivu na razrešitev zapisala, da je Tičar spoštoval voljo akademskega zbora EPF, kar je dober signal za akademsko skupnost mariborske univerze. Po njenem se VSS od začetka delovanja opredeljuje do vsega dogajanja v visokem šolstvu, tudi do ekscesov, ki povzročijo, da se na zaposlene na tem področju gleda kot na osebe z ekstremno visokimi zaslužki.

Logožar se je po izbruhu afere izogibal medijem in tudi na vprašanja STA ni odgovarjal, da bi predstavil svojo plat zgodbe. Je pa pred dnevi za časnik Delo povedal, da pričakuje skorajšnjo razrešitev, a bo uporabil vse pravne možnosti, da dokaže, da je ta nezakonita. Po njegovem mnenju gre pri ponovnem pogrevanju afere iz leta 2009 predvsem za interese nekaterih posameznikov. »Za študijo Darsa so že bile izrečene sankcije, zadeva je pravno zastarala, nihče pa ne more biti za isto dejanje ponovno obravnavan,« je povedal.

Univerza je namreč primer obravnavala že leta 2009 in takrat Logožarju izrekla opomin pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Deli s prijatelji