POJEDINA

Rekord so takoj pojedli

Objavljeno 01. oktober 2013 23.30 | Posodobljeno 01. oktober 2013 23.31 | Piše: Oste Bakal

Vaščani Velike Polane so se v Guinnessovo knjigo rekordov uvrstili z lokalno specialiteto. V velikanskem kotlu so 7. avgusta skuhali največ bujte repe.

Idejni oče knjige rekordov je Britanec Hugh Beaver, v 50. letih prejšnjega stoletja direktor slovite pivovarne Guinness. Prva Guinnessova knjiga rekordov je izšla 27. avgusta 1955 in je takoj postala uspešnica. Zdaj vsako leto izide v več kot 100 državah in več kot 25 jezikih. Prihodnje leto bodo lahko milijoni bralcev med drugim brali tudi o podvigu Slovencev, Prekmurcev iz Velike Polane, ki so v okviru letošnjega Pomurskega poletnega festivala v rojstni vasi pisatelja Miška Kranjca v velikanskem kotlu skuhali rekordno veliko znamenite prekmurske jedi bujte repe.

Bujto repo so 7. avgusta skuhali na odprtem ognjišču v kotlu s prostornino 3600 litrov, skuhane jedi je bilo natanko 1089,50 kilograma, teža s kotlom vred pa je bila 1569 kilogramov. Po šesturni pripravi so člani društva Štrk specialiteto brezplačno razdelili več kot 3000 obiskovalcem poletnega festivala.

Očitno so vse naredili, kot je treba, saj so slab mesec po dogodku iz Londona, s sedeža Guinnessove knjige rekordov, sporočili, da je rekord priznan. Skoraj vsi prebivalci Velike Polane, približno 1500 jih je, so tako sorekorderji. Prireditelji so vse dogajanje natančno dokumentirali s fotografijami in z videoposnetki, kuhanje sta nadzirali dve neodvisni priči, zraven je bila tudi notarka. V knjigo rekordov se je uvrstila jed, poleg tega pa tudi njene sestavine in način priprave. Ta sicer ni bila preprosta, saj je bila temperatura zraka ob postavljanju rekordne znamke skoraj 40 stopinj, ob velikanskem kotlu pa še nekajkrat toliko.

Rekord v šestih urah

»Vsi udeleženi smo se zbrali zjutraj ob 8. uri in uredili zadnje podrobnosti. Uradni začetek postavljanja rekorda je bil ob 9.26. Takrat se je začelo snemati, predstavili smo vso ekipo, ki je sodelovala pri postavljanju rekorda, stehtali smo prazen kotel, narejen po naročilu, nato smo ga napolnili s 700 litri vode. Ob 9.56 smo začeli kuriti, okoli 12. ure je bila voda blizu vrelišča in kuharji so začeli vanjo dajati vse sestavine, začeli so z mesom, nato s čebulo in česnom, kislo repo, z začimbami. Kuharji so sami razrezali in dali v kotel 93,6 kg svinjskega mesa (pleče), 185,7 kg svinjskih reber in 235,7 kg kisle repe, razrezali so kar 42,1 kg čebule in stisnili 4,47 kg česna, v kotel so dali tudi 20,8 kg prosene kaše, 0,551 kg popra, 0,074 kg lovorjevih listov, 4,990 kg soli, 2,017 kg posušene mešanice začimb in 0,074 kg šetraja, v zabelo pa je šlo 5,041 kg moke, 4,270 kg masti in 1,273 kg rdeče paprike,« nam je natančne podatke posredovala Maša Kramar iz organizacijskega odbora. Kuhanje se je končalo ob 16.44, jed so po tehtanju razdelili med obiskovalce.

»Kuharski del ekipe so pod taktirko profesionalnega kuharja sestavljali člani ekip, ki so zmagale v zadnjih treh letih na tekmovanju v kuhanju bujte repe na Pomurskem poletnem festivalu. Imeli smo tri priče, notarko Marijo Ternar, medijsko osebnost Irmo Benko in upokojeno profesorico srednje šole za gostinstvo in turizem v Radencih Zdenko Tompa. Miran Kurnjek je bil strokovnjak za meritve, za požarno varnost sta skrbela dva gasilca, administrativni del ekipe je obsegal tri ljudi, tehnični del pa še osem. Pobudnik postavljanja rekorda je Društvo za šport, turizem, razvoj in kulturo Slovenije (Štrk Slovenija),« nam je še razložila Kramarjeva.

Največja bujta repa se glasi uradni naziv, ki so ga svoji jedi prislužili Polančani.

Ob prejetju certifikata Guinness World Records bodo pripravili družabni dogodek, na katerem se bodo predstavili vsi člani in članice. 

Deli s prijatelji