BRANIMIR ŠTRUKELJ JASEN

»Rekli smo ‘ne‘ in smo pri tem pripravljeni vztrajati tudi za ceno konflikta«

Objavljeno 29. oktober 2014 19.11 | Posodobljeno 29. oktober 2014 19.14 | Piše: STA, M. U.

Vlada bo iskala drugačne ukrepe za javni sektor; nov krog pogajanj čez teden dni.

Sindikat Branimirja Štruklja je največji, pa tudi najbogatejši.

LJUBLJANA – Sindikati javnega sektorja so vladi predstavili odgovor na trenutne predloge ukrepov za leto 2015. Vladna stran bo v tednu dni pripravila približevalni predlog, minister Boris Koprivnikar pa zagotavlja, da bodo poiskali drugačne rešitve. Dokončnih stališč še ne zavzema, je pa že zdaj pojasnil, da ne morejo pristati na sprostitev napredovanj v celoti.

Enotni sindikati

Vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po pogajanjih poudaril, da so sindikati enotni in upa, da bo tako tudi ostalo. Bistvenih razlik med njimi namreč niti ne more biti, je dodal, saj gredo trenutne zahteve vlade preko meja racionalnega. Sindikati so se pripravljeni pogajati le o podaljšanju trenutnih ukrepov, a želijo časovno omejitev na leto 2015. Kot pogoj postavljajo tudi prenos varovalk, ki zagotavljajo, da vlada ne bo enostransko posegala v dogovor. Želijo še sprostitev napredovanj v celoti in zavračajo predlog zniževanja števila zaposlenih. Pričakovano tudi v celoti zavračajo vse dodatne ukrepe, ki jih predvideva vlada. Gre za posege v različne dodatke oz. ukrepe, s katerimi bi vlada obseg stroškov dela zmanjšala za dodatne tri odstotke.

Iskanje drugačnih rešitev

A preprosto bo treba poiskati drugačne rešitve, v javnem sektorju ni več kaj vzeti, pravi Štrukelj. »Rekli smo 'ne' in smo pri tem pripravljeni vztrajati tudi za ceno konflikta.«
Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Koprivnikar pa je pojasnil, da bi upoštevanje vseh sindikalnih predlogov pomenilo dodatnih 60 milijonov stroškov glede na letos. »Alternative zmanjšanju stroškov dejansko ni. Pa ne zato, ker vlada ne bi želela sprejeti ali upoštevati stališč sindikatov, ampak zato, ker teh sredstev nimamo,« je navedel.

Deli s prijatelji