SPREMEMBE

Reforma trga dela od danes v veljavi

Objavljeno 12. april 2013 09.58 | Posodobljeno 12. april 2013 09.58 | Piše: STA, Mo. S.

Zaradi povečanja prožnosti poenostavlja postopke zaposlovanja in odpuščanja ter uvaja začasna dela za upokojence.

Zavod za zaposlovanje je subvencijo za samozaposlitev lani dodelil 5148 osebam.

LJUBLJANA – Danes v veljavo stopa reforma trga dela, ki vključuje zakon o delovnih razmerjih (ZDR) in novelo zakona o urejanju trga dela (ZUTD). Cilj reforme je zmanjšati segmentacijo in povečati prožnost trga dela, s tem pa izboljšati položaj mladih in konkurenčnost gospodarstva.

Končna različica sprememb delovne zakonodaje je nastajala več kot pol leta. Vlada je namreč izhodišča predstavila lani poleti, socialni partnerji pa so pogajanja sklenili konec februarja letos.

Omejeno sklepanje pogodb za določen čas

Na področju zmanjšanja razlik na trgu dela reforma omejuje sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo. Prinaša tudi več ukrepov za zaščito zaposlenih in uvaja minimalno zaščito za ekonomsko odvisne delavce, med katerimi so zlasti novinarji in umetniki. Sistema denarnih nadomestil za brezposelne ne spreminja.

Začasno delo za upokojence

Zaradi povečanja prožnosti poenostavlja postopke zaposlovanja in odpuščanja ter uvaja začasna dela za upokojence. Hkrati krepi tudi notranjo prožnost. Zaradi znižanja stroškov delodajalcev znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke, medtem ko plačan odmor za malico in dodatek za delovno dobo ostajata.

Ne na sindikalni ne na delodajalski strani s spremembami niso povsem zadovoljni. Četudi je zlasti večina delodajalskih organizacij nad izkupičkom zelo razočarana, sprejemu ZDR in ZUTD ni izrecno nasprotoval nihče. So se pa delodajalci zavzeli, da se k novi reformi pristopi čim prej.

Deli s prijatelji