OSNUTEK

Reforma niža odpravnine in nadomestila ter krajša odpovedne roke

Objavljeno 04. september 2012 13.12 | Posodobljeno 04. september 2012 13.12 | Piše: Ma. F., STA

Med ključnimi spremembami je tudi nov koncept enotne pogodbe za nedoločen čas.

Arhivska fotografija

LJUBLJANA – Osnutek reforme trga dela predvideva posege v dva temeljna zakona: o delovnih razmerjih in urejanju trga dela, navaja Delo. Minister za delo Andrej Vizjak bo pogajanja o reformi s socialnimi partnerji začel v petek. Če pa bo obveljal predlog vlade, je pričakovati nižje odpravnine in krajše odpovedne roke.

Enotna pogodba za nedoločen čas

Med ključnimi rešitvami novega zakona o delovnih razmerjih je nov koncept enotne pogodbe za nedoločen čas. Ta predvideva petmesečno poskusno delo, ko delodajalec brez razloga lahko odpove pogodbo, odpovedni rok bi bil 14 dni. V nadaljnjem obdobju (do 24 mesecev) lahko delodajalec pogodbo odpove redno ali izredno, in sicer iz poslovnih ali krivdnih razlogov, zaradi nesposobnosti ali nastale invalidnosti. Reforma odpravlja določene formalnosti, ki jih mora delodajalec izpolniti, preden pogodbo odpove: ni mu treba več iskati drugega delovnega mesta v podjetju. Teh formalnosti delodajalcu ne bi bilo treba izpolnjevati tudi pri zaposlitvi, ki traja več kot dve leti. V tem obdobju se odpovedni rok postopno daljša za vsake tri mesece zaposlitve, največ pa lahko znaša 90 dni.

Nižje odpravnine

Spremembe so predvidene tudi pri višini odpravnine, ki bi se po predlogu vlade znižala na petino osnovne plače za vsako leto pri delodajalcu. Reforma predvideva posege tudi v odmor za malico, ki so že razburili sindikate. Tudi koalicija ministru predlaga, da ta ukrep umakne. Po trenutnem predlogu se odmor ne bi všteval v delovni čas, plačilo pa bi se prepustilo ureditvi v kolektivnih pogodbah.

Skrajšano prejemanje nadomestila

Tudi drugi zakonski poseg vlade na trg dela prinaša nekatere, za sindikate sporne vsebine. Denarno nadomestilo za brezposelne bi bilo v prvih treh mesecih prejemanja znižano z 80 na 70 odstotkov osnovne povprečne plače iz zadnjih osem mesecev zaposlitve. Reforma bi skrajšala tudi čas prejemanja nadomestila za brezposelne, in sicer na največ 18 mesecev.

Predlog posega tudi v možnost začasnih in občasnih del za brezposelne in upokojence. Te vrste dela bi, kot pri malem delu, po novem lahko opravljali tudi brezposelni in upokojenci, in sicer največ 60 ur na mesec in za najmanj 3,36 evra plačila na uro.

Deli s prijatelji