ODLOČITEV

Referenduma o arhivski noveli 4. maja ne bo

Objavljeno 17. april 2014 17.38 | Posodobljeno 17. april 2014 19.37 | Piše: STA, Ma. F., P. J.

Državni zbor mora razpisati nov datum.

Ustavni sodniki so odločitev sprejeli soglasno.

LJUBLJANA – Ustavno sodišče je razveljavilo odlok o referendumu o arhivski noveli, državnemu zboru pa naložilo, naj v sedmih dneh po objavi odločbe v uradnem listu sprejme nov odlok z novim datumom izvedbe referenduma. Ustavni sodniki so namreč soglasno ugotovili, da bi izpeljava referenduma 4. maja otežila učinkovito izvajanje pravice glasovanja na referendumu.

V odločbi je ustavno sodišče zapisalo, da določitev datuma glasovanja sama po sebi pomeni ureditev načina uresničevanja volilne pravice, pri čemer mora zakonodajalec ravnati razumno oziroma tako, da te pravice ne omejuje: »To pomeni, da mora datum določiti tako, da bo omogočil čim večjemu številu volilnih udeležencev udeležbo na referendumskem glasovanju.«

Tega se je po navedbah ustavnih sodnikov zavedal tudi zakonodajalec, ko je v zakonu o referendumu in ljudski iniciativi določil, da se v času decembrskega državnega praznika, božično-novoletnih praznikov, šolskih počitnic in poletnih dopustov referendumska opravila ne morejo izvajati.

Čas praznikov in počitnic

Po odloku, ki ga je ustavno sodišče razveljavilo, bi bila glasovalni dan na referendumu nedelja, 4. maja, pred katero bi potekali prvomajski prazniki in počitnice. V to obdobje bi po ugotovitvah ustavnih sodnikov padla tudi zaključek volilne kampanje in predčasno glasovanje. »Določitev dni predčasnega glasovanja v času praznikov in počitnic in dneva glasovanja takoj za njimi pa že sama po sebi otežuje in ovira učinkovito uresničevanje pravice glasovanja na referendumu,« so prepričani sodniki.

Da se volivcem omogoči čim učinkovitejše izvajanje pravice glasovanja, je po mnenju ustavnih sodnikov pomembno tudi zato, ker je nova ustavna ureditev uvedla strožje pogoje (kvorum), po katerih je lahko zakon na referendum zavrnjen. Spomnili so tudi, da je imela koalicija, ko je za dan glasovanja določila 4. maj, na voljo tudi druge možnosti.

V odločbi je ustavno sodišče odgovorilo tudi na zatrjevanje državnega zbora, da ni dobro mešati referendumske kampanje in kampanje za evropske volitve. Ob tem so spomnili na ustavno odločbo iz leta 1996, po kateri za istočasno glasovanje ni ovir.

Oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma so zahtevali poslanci SDS. Menili so namreč, da bi bila izvedba referenduma 4. maja neracionalna in da bi bilo cenejše, če bi referendum potekal skupaj z evropskimi volitvami, 25. maja. Ker bi referendumska kampanja padla v čas prvomajskih počitnic, ko mnogi odidejo na dopust, bi bilo s tem, kot so ocenjevali, mnogim oteženo glasovanje in spremljanje kampanje.

Poslanka SDS in prvopodpisana pod referendum o arhivski noveli Eva Irgl je zadovoljna z odločitvijo ustavnega sodišča. Napovedala je, da bo v državni zbor vložila odlok, v katerem bo za datum referenduma predlagala 25. maj. Prepričana je, da bi datum, ko bodo tudi potekale Evropske volitve, najboljši mogoči datum tako po stroškovni kot tudi po vsebinski plati.

Deli s prijatelji