ANKETA DELA

Referendum o arhivski noveli volivcev ne zanima

Objavljeno 05. maj 2014 19.38 | Posodobljeno 05. maj 2014 19.38 | Piše: STA, Ma. F.

Referenduma o arhivski noveli bi se udeležilo precej manj volilnih upravičencev kot evropskih volitev 25. maja.

Prvi slovenski superreferendum

LJUBLJANA – Po rezultatih ankete, ki jo je danes objavilo Delo, bi se referenduma o arhivski noveli 8. junija udeležilo precej manj volilnih upravičencev kot evropskih volitev 25. maja. Zagotovo bi na volišča prišlo 19 odstotkov vprašanih, medtem ko je 38 odstotkov sodelujočih v anketi odgovorilo, da se referenduma ne nameravajo udeležiti.

Kot so zapisali v časniku, možnost udeležbe na referendumu omenja še 17 odstotkov vprašanih, 21 odstotkov jih je odgovorilo, da se ga verjetno ne bodo udeležili, pet odstotkov sodelujočih v anketi pa jih še ne ve.

Nezadovoljni s stanjem demokracije

V anketi so vprašanim postavili tudi vprašanje, kako so zadovoljni s stanjem demokracije. Za odgovor, da so zelo zadovoljni, se ni odločil niti eden od vprašanih. Le osem odstotkov jih je z demokracijo zadovoljnih, 27 odstotkov se jih ni moglo odločiti, dve tretjini pa jih je nezadovoljnih (65 odstotkov).

Na vprašanje, kakšna so njihova pričakovanja za Slovenijo v prihodnjem letu, jih dobra tretjina (37 odstotkov) meni, da bo še slabše, tretjina (33 odstotkov) odgovarja, da bo boljše, slaba tretjina (28 odstotkov) pa, da bo enako.

Brezposelni razmišljajo o tujini

Anketiranci so se pri vprašanju o zadovoljstvu z materialnim položajem razdelili na približne tretjine. En odstotek jih je zelo zadovoljnih, 33 odstotkov jih je zadovoljnih. Nezadovoljnih jih je 24 odstotkov, da sploh niso zadovoljni, pa jih je menilo 12 odstotkov. Niti zadovoljnih niti nezadovoljnih je 29 odstotkov anketiranih.

V tokratni anketi so državljane tudi vprašali, ali bi odšli delat ali študirat v tujino. Dobra tretjina, in sicer 32 odstotkov, je odgovorila, da bi odšla, 68 odstotkov jih je menilo, da je vendarle boljše doma. Če pa se iz ankete izločijo upokojenci, se delež tistih, ki razmišljajo o odhodu v tujino, občutno poveča (na 45 odstotkov). Malo več kot polovica (55 odstotkov) je odgovorila, da ne bi odšla iz domovine. O odhodu v tujino nadpovprečno razmišljajo brezposelni in mlajše generacije, stare od 18 do 36 let.

Deli s prijatelji