PRETEKLOST

Referendum o arhivih: Treba je razkriti in odkriti vsaj pisne vire

Objavljeno 20. maj 2014 23.34 | Posodobljeno 20. maj 2014 23.34 | Piše: STA, P. J.

Janez Juhant je prepričan, da je treba razčistiti s preteklostjo.

Arhivska novela zapira arhivsko gradivo, pravijo v SDS.

LJUBLJANA – Preteklost je treba razkriti in z njo razčistiti, so se strinjali sodelujoči na pogovornem večeru z naslovom Referendum – proti zapiranju arhivov, proti zanikanju resnice!, ki je danes potekal v Grosupljem. Poslanec SDS Andrej Šircelj je prepričan, »da je rezultat nerešene preteklosti neprestana bančna kriza, saj se banke niso privatizirale«.

Šircelj je še opozoril, da je konkurenčnost Slovenije padla, da je brezposelnost narasla in da položaj ni dober. »Odhajajoča vlada je državljane le zadolžila, zanje pa ni storila ničesar. Država je zadolžena za dodatnih 20 milijard evrov. Vsak Slovenec je zadolžen za 10.000 evrov,« je pojasnil.

»S preteklostjo je treba razčistiti«

Tudi ekonomist in predsednik Združenja ob lipi sprave Bernard Brščič meni, da gre Slovenija po poti stagnacije in razkroja. »Vladanje Alenke Bratušek je stanje naravne katastrofe najhujših razsežnosti,« je poudaril. Dodal je, da je logika »bo že« napačna in nevzdržna. Padec vlade je sicer po njegovem le mlinski kamen slovenske levice.

Brščič je še povedal, da smo Slovenci domačo nalogo leta 1990 izpeljali z odliko. »Osamosvojitev je bila zgodovinski uspeh.« Po njegovih besedah pa je huda napaka, da nismo opravili lustracije in uspešne tranzicije. »Arhivi niso primarno zgodba o zgodovini in starejših, ampak o prihodnosti in soočenju z resnico,« je izpostavil.

Na pogovornem večeru je sodeloval tudi Janez Juhant s Teološke fakultete v Ljubljani. Po njegovih besedah je treba s preteklostjo razčistiti. »Preteklost je treba razkriti in odkriti vsaj pisne vire, kot je to normalno v svetu. Dokler ne bomo razčistili s preteklostjo, se tudi notranje ne bomo mogli očistiti,« je opozoril Juhart.

Deli s prijatelji