ODLOČITEV

Referendum o arhivih bo 4. maja, SDS na ustavno sodošče

Objavljeno 01. april 2014 22.17 | Posodobljeno 01. april 2014 22.23 | Piše: STA, Mo. S.

Zadnje glasovanje o odloku o razpisu referenduma so izvedli brez poslancev SDS.

Eva Irgl, poslanka SDS.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) je na izredni seji po petih urah razprave s 43 glasovi za in z enim proti sklenil, da bo referendum o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih 4. maja, referendumska opravila pa bodo začela teči v četrtek.

SDS obstruirala zadnje glasovanje

A je še pred glasovanjem SDS napovedala, da bo v tem primeru zahtevala ustavno presojo take odločitve, glasovanje o odloku, ki je predvideval, da bo referendum 4. maja, pa je tudi obstruirala. Še pred tem je namreč stranka z dopolnilom predlagala, da bi referendum izvedli 25. maja in bi tako potekal skupaj z volitvami v Evropski parlament, a je koalicija dopolnilo zavrnila.

V SDS ocenjujejo, da se volivcem s tem, ko se za izvedbo referenduma postavlja »nemogoče roke«, omejuje volilno pravico, hkrati pa samostojen referendum pomeni nepotrebno poviševanje stroškov. Poslanec Branko Grims je opozoril tudi, da bi v primeru, da bo referendum 4. maja, predčasno glasovanje padlo tudi na praznik. V koaliciji so v zvezi s tem poudarili, da so predstavniki Državne volilne komisije pojasnili, da je referendum mogoče izpeljati in pri tem upoštevati vse predpisane roke.

V SLS so za datum referenduma podprli 25. maj. Poslanci NSi se na seji niso oglašali, so pa na glasovanju prav tako podprli predlog, da bi bil referendum 25. maja.

Zakaj dva ločena datuma?

Za ločenost dneva referenduma od dneva evropskih volitev se je na seji znova zavzel minister za kulturo Uroš Grilc (PS), ki je poudaril, da bi bila v nasprotnem primeru vsebina referenduma »kvečjemu podnapis za predvolilne slogane, za vsak slučaj, če so ljudje morda že siti političnih obljub«. 

Dovolj je bila navadna večina

Za določitev dneva referendumskega glasovanja je sicer koaliciji zadostovala navadna večina, to je večina navzočih poslancev. Če bi bil namreč referendum razpisan za 25. maj, bi za to morali glasovati vsaj dve tretjini navzočih poslancev. Zakon o referendumu in ljudski iniciativi namreč dvotretjinsko večino zahteva v primeru, če od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja preteče več kot 45 dni.

Deli s prijatelji