KAZNI

Redarji, pojdite raje na pivo

Objavljeno 08. marec 2012 08.30 | Posodobljeno 07. marec 2012 20.07 | Piše: Tomica Šuljić

Po več krajih je mogoče opaziti famozno obvestilo, ki dvomi o pristojnosti prometnih šerifov.

Obvestilo redarstvu na vhodu v slovenskobistriški lokal (foto: Dejan Javornik).

SLOVENSKA BISTRICA, BLED – Mestni redarji so pogosto tema negodovanja, med opravljanjem dela pa tudi tarče verbalnih ali fizičnih napadov. A nekateri občani se poskušajo lisicam in položnicam izogniti drugače, brez tega, da bi v živo prepričevali može in žene v uniformah. Že nekajkrat smo naleteli na famozno Obvestilo redarstvu, delo neznanega avtorja. »Ne pišite in ne lepite mi obvestila, prihranite si delo in pojdite raje na pivo,« jih obvešča neznani državljan.

Navaja, da redarstvo po 3. in 23. členu ustave sploh ne more biti prekrškovni organ. »O obtožbi, da sem storil prekršek, lahko odloči in razsoja samo sodnik. Ali ste zaposleni na ministrstvu za pravosodje, imate zaključeno pravno fakulteto, pravosodni izpit in ste sodnik?« jih premeri. Obregne se tudi ob dokumentacijo o napravah, ki jih redarji uporabljajo, ter zahteva pooblastilo, da so redarji pooblaščeni in javno priznani za tovrstne meritve, nakar sklene: »Ker gre v zadevi za kršenje slovenske ustave in hkrati temeljnih človekovih pravic in svoboščin, vas prosim, da pred morebitnim izrekom kazni dobro proučite moj predlog.«

Brez prav(n)e osnove

»Omejeni obrazec se je že pojavljal po Sloveniji, ko so me obvestili iz redarstev kot predsednika združenja občinskih redarjev,« je povedal Boris Sodja, sicer vodja medobčinskega redarstva občin Bled in Bohinj. Povprašamo ga, ali so se tovrstni ugovori dejansko pojavljali v pritožbah (domnevnih) kršiteljev: »V zadnjem letu jih pri nas nismo zasledili, saj so bili v prekrškovnih postopkih ustavljeni in potrjeni izdani plačilni nalogi. Zato kršitelji tega ne uporabljajo več, morda pa je še kakšen naiven kršitelj, ki o izidih teh postopkov ni seznanjen,« pove o tem, kako je to v praksi. Čeprav je do kršiteljevega očesa, razmišljanja in denarnice prijazen dopis vzpodbuden, pa menda stoji na sila majavih nogah. »Navedbe so plod nepoznavanja zakonodaje in pristojnosti občinskih redarjev,« očitke gladko zavrne Sodja. Zakoni so sprejeti v skladu z ustavo, atesti naj ne bi bili sporni. Sklep? »Nobena od trditev ne drži in ne bi zdržala presoje. Če bi to držalo, potem delamo vse pooblaščene uradne osebe – tudi policisti, cariniki, inšpektorji in drugi – neustavno,« sklene.

So nas pa poučili, da so lahko pravi razlogi za pritožbo napačna materialna in kazenska določba kršitve zakona, uporaba napačnega plačilnega naloga ter malenkostna možnost, da občinski redar ni imel opravljenega usposabljanja na policijski akademiji v Tacnu in je bil v času dogodka še pripravnik. Bolj kot Obvestilo redarstvu si velja pogledati pravkar navedene konkretne kršitve in dejstvo, ali je bilo vse speljano po črkah zakona.

Deli s prijatelji