KAZNI

Redarji odirajo starše, ti pripravljajo vstajo

Objavljeno 17. april 2016 19.15 | Posodobljeno 17. april 2016 19.15 | Piše: Moni Černe

V Črnomlju pred vrtcem in šolo z globami polnijo občinsko blagajno.

Pred vrtcem in osnovno šolo primanjkuje parkirnih prostorov. Foto: Dejan Javornik

ČRNOMELJ – V Črnomlju, eni revnejših občin, je bila po podatkih Sursa januarja brezposelnost kar 21-odstotna. Za nekatere občane pa se poleg tegob, ki jih prinese pomanjkanje, v ponedeljek zarana začneta še stres in drama, ki trajata vse do petka popoldne, vsak delovni dan. To je zgodba staršev, ki vozijo otroke v vrtec Otona Župančiča, v stari predel, v enoto Loka, ter tistih, ki šolarje vozijo v osnovno šolo Loka. Ko zapustijo avto, se pojavi mestna redarska služba, ki parkira na pločniku pred šolo ali vrtcem in piše kazni za nepravilno parkiranje. Pojavijo se izključno v urah, ko se prihaja v vrtec in odhaja iz šole. Globe pa pišejo staršem, ki v večini komaj preživijo mesec.

Nikar ne mislite, da gre za kakšne črnomaljske huligane in huliganke, ki nimajo osnovnega vozniškega bontona ali občutka za varnost, sploh ne. Naj pojasnimo, da pred vrtcem ali šolo nikdar v 40 letih ni bilo prometnega incidenta zaradi parkiranja. Absurd je v tem, da ti starši res nimajo kje pustiti avtomobila.

Peš na Rožnik in nazaj

Slab kilometer od šole in vrtca imajo urejene parkirne prostore, ki pa so plačljivi. Težava ni le v denarju, ta parkirišča so v mestnem jedru in dopoldne je tam vse zasedeno. Prvo neplačljivo parkirišče je približno tri kilometre stran, pred trgovino veletrgovca. Čas, ki bi ga starši in zaposleni, ki ravno tako dobivajo kazni, izgubili s pešačenjem, je primerljiv s pešačenjem ljubljanskega občana na Rožnik in nazaj, vsak dan pred službo in po njej.

Dve ključni osebi, ki problematiko dobro poznata in bi zadevo lahko rešili, poklicna županja Mojca Čemas Stjepanovič in novi vodja Medobčinske inšpekcije in redarstva (prostore imajo v črnomaljski občinskem poslopju) Marjan Kastelic, težav s parkirnim prostorom seveda nimata. Za oba je brezplačen, neposredno ob občinski stavbi, kjer pa mali ljudje do 16. ure ne smejo parkirati, sicer tvegajo kazen: 80 evrov ali 40 evrov, če poravnajo obveznost v osmih dneh. Po črki zakona bi bila rešitev v 7. členu Odloka o ustanovitvi organa skupne občinske uprave »Medobčinska inšpekcija in redarstvo«, ki pa seveda ne bi polnila občinske malhe: redarska služba bi lahko usmerjala in nadzirala promet v bližini šol in vrtcev. Vsaj začasno in do zagotovitve dovolj parkirnih prostorov.

Šestintridesetletna Maja Kocjan, mati dveh predšolskih otrok, mestna svetnica iz Črnomlja, pojasnjuje: »Kolikor sem seznanjena, je samo v preteklem tednu kazen prejelo več staršev. Sankcioniranje je potekalo v največji gneči, ki je med 7.30 in 8. uro ter v popoldanskem času okoli 15. ure. Najbolj kritičen je vrtec Loka. S popolnoma enakimi težavami se soočajo v vrtcu Čardak. Pri OŠ Loka je nekoliko več parkirišč, vendar jih je še vedno veliko premalo tako za zaposlene kot tudi za starše.« V imenu vseh ogorčenih Kocjanova nadaljuje: »Že v maju 2015 sem kot občinska svetnica in podpredsednica sveta vrtca opozorila na težavo.« Takrat jim je bilo zagotovljeno, da občinski redarji pred kaznovanjem oziroma sankcioniranjem vedno počakajo 15 minut, kot je predlagalo redarstvo samo. »Omenjenega so se držali vse do pred nekaj tedni, do takrat, ko se je zamenjal vodja občinske redarske službe,« pravi Kocjanova.

Petra Pezdirc Stopar, ravnateljica Vrtca Otona Župančiča Črnomelj, nam pove, da je pri njih skupaj 174 otrok, potrdila je, da so jih z občine obvestili, da bodo zaposleni morali odstopiti parkirišče staršem in se znajti po svoje. »Pred novim delom vrtca je 12 parkirnih mest in eno za invalide, pred Loko – stari del, kjer so največji problemi s parkiranjem – pa je devet parkirišč. Pred starim delom vrtca imamo dostavo za vrtec, ker je v tej stavbi uprava, in za kuhinjo, parkiranje vrtčevskega kombija, zbirni in odjemalni prostor za smetnjake, tako da je eno parkirišče zasedeno v ta namen.«

Iz kabineta županje in Medobčinske inšpekcije in redarstva smo dobili kar skupni odgovor: »Odkar je Marjan Kastelic prevzel funkcijo vodje medobčinske inšpekcije in redarstva, je Medobčinsko redarstvo v Kidričevi ulici v Črnomlju (vrtec in OŠ) izdalo šest obvestil o prekršku zaradi nepravilnega parkiranja, in sicer v treh primerih pred osnovno šolo zaradi parkiranja na intervencijski poti, kjer so vozila onemogočala dostop ob potrebi prihoda intervencijskih vozil do šole, in v treh primerih zaradi parkiranja na pločniku v neposredni bližini vrtca in gostinskih lokalov.« Naši sogovorniki pa trdijo, da je kazni več in da so na lastne oči videli izdanih pet kazni v enem dnevu.

Redar parkiral na pločniku

Zanimalo nas je tudi, kaj dela avto občinskega redarstva na pločniku in ali so si napisali kazen, saj smo pred zakonom vsi enaki, dobili pa odgovor: »V 1. odstavku 103. člena ZPrCP je navedeno, da lahko vozila občinskega redarstva ustavijo na cesti za toliko časa, kot je nujno za opravljanje del, in smejo zapeljati na območje za pešce in v območje umirjenega prometa, če je to treba zaradi opravljanja del. Fotografija vozila redarstva pred občino je bila posneta v času javne prireditve Jurjevanje, ko je bila na območju Trga svobode v Črnomlju popolna zapora prometa, po prometnih površinah na tem mestu pa je potekala prireditev, zaradi česar je bilo vozilo redarstva umaknjeno s te površine.«

To ne drži. Bralka, ki nam je fotografijo posredovala, hrani dokaz o njenem nastanku, in trdi, da to prav gotovo ni bilo na Jurjevanje. Člen, na katerega se opirajo, pa zanika priznani odvetnik Kristjan Žalec, oče in tudi tamkajšnji član sveta vrtca: »Menim, da 1. odstavek 103. člena ZPrCP ne dovoljuje občinskim redarjem, da ustavijo vozilo zaradi izdajanja glob ali opominov. Zakon sicer določa, da v zakonu našteti uporabniki lahko na vozilih pri opravljanju ali v zvezi z namenom opravljanja dela na cesti uporabljajo posebna opozorilna svetila, ki oddajajo svetlobo rumene barve. Ta vozila smejo ustaviti na cesti za toliko časa, kot je nujno za opravljanje del, in smejo zapeljati tudi v območje za pešce in v območje umirjenega prometa, če je to potrebno zaradi opravljanja del. Vozilo redarstva se lahko ustavi na cesti samo kadar opravljajo delo z vozilom, ne pa zaradi kaznovanja.«

Občina ima sicer »rešitev« v rokavu: »V teku je priprava projektne dokumentacije za celovito obnovo Kidričeve ulice, kjer bodo pri vrtcu predvidena dodatna parkirišča za vzdolžno ustavljanje vozil do 15 minut za dostavo in prevzem otrok.« Kaj pa do takrat? Staršem je prekipelo in že podpisujejo peticijo za ureditev parkirišč. Če ne bo šlo drugače, bodo protestno zaprli cesto. Zgroženi so tudi na OŠ Milke Šobar - Nataše v Črnomlju (obiskujejo jo učenci s posebnimi potrebami), kamor je prav tako segla (pre)dolga roka redarjev. Bo v Črnomlju vsesplošna vstaja?

 

Deli s prijatelji