VALENTINOVO

Recite ljubim te 
po slovensko

Objavljeno 14. februar 2016 18.45 | Posodobljeno 14. februar 2016 18.45 | Piše: A. J.
Ključne besede: valentinovo

Da ne bo uvoženi praznik ljubezni, valentinovo, deloval preveč tuje, izpovejte ljubezen s pristnimi slovenskimi običaji in na za to primernih krajih.

Svoji izbranki ali izbrancu lahko podarite lectovo srce, kot ga je Janez Meti v eni najlepših slovenskih ljubezenskih zgodb, Cvetju v jeseni Ivana Tavčarja. Foto: Vojko Zakrajšek

Želite razveseliti svojo najdražjo ali najdražjega? Današnji praznik ljubezni, valentinovo, je idealna priložnost, da izbrancu pokažete, koliko vam pomeni. Da ne bo praznik, čeprav uvožen, deloval preveč tuje, izpovejte ljubezen s pristnimi slovenskimi običaji in na pravih krajih.

Cesta ljubezni

Psihologi zatrjujejo, da je izkušnja tisto, kar ostane obdarovancu v trajnem spominu, in ne predmet. Slovenija je polna prekrasnih kotičkov, kamor lahko na izlet odpeljete svojo ljubezen, med najbolj prisrčnimi pa je zagotovo znamenita cesta v obliki srca v občini Kungota tik ob meji z Avstrijo. Srce med vinogradi je zaradi odpadlih listov med trtami še posebno dobro vidno prav pozimi. Glede na to, da gre za okoliš, kjer so številne turistične kmetije, lahko na izletu preizkusite lokalno kulinariko in vina, aktivni pa lahko razmislijo o možnosti, da bi najbolj romantično cesto v državi prehodili ali prekolesarili.

Lectova srca

V slovenski tradiciji je podarjanje lectovega srca kot eno najlepših gest zaljubljencev ovekovečil pisatelj Ivan Tavčar v eni najlepših ljubezenskih zgodb – Cvetju v jeseni. Svojemu Janezu ali Meti lahko lectovo srce izberete v Radovljici, v Gostilni Lectar, kjer so po dveh stoletjih obudili lectarsko delavnico. Priznani izdelki stare slovenske obrti, ki vam jih okrasijo, porišejo ali popišejo v skladu z vašimi željami, so očarljivo valentinovo darilo, ki ga lahko nadgradite s kosilom in morda prenočitvijo v tamkajšnji gostilni oziroma penzionu.

Zaljubljeni sir

Sir trnič, ki ima obliko ženskih prsi, so nekoč izdelovali pastirji z Velike planine. Bil je darilo izvoljenkam, izraz ljubezni in zvestobe ter celo simbolična obljuba zakona. Če je obdarovanka sir hruškaste oblike sprejela, je to pomenilo, da privoli v pastirjevo dvorjenje. Sir ljubezni, kakor tudi rečemo trniču, danes dobimo v nekaterih gostilnah v okolici Kamnika, ki ponujajo jedi s trničem, denimo Pri planinskem orlu, v Majolki, gostilni Repnik, gostilni Špajza, Domžalskem domu na Mali planini, gostilni Mili vrh, restavraciji Potočka v Termah Snovik, gostilnici in kavarnici Pri podkvi, restavraciji Arboretum, Domu v Kamniški Bistrici in v gostilni Pod žičnico.

Otok ljubezni

Je kje še kaj prikupnejšega kot izlet na otok ljubezni za valentinovo? Slovenski Otok ljubezni je v vasici ob Muri, imenovani Ižakovci. Obdan je z rečnim rokavom, znamenit pa je po delujočem plavajočem mlinu, ki je edini tovrstni v Sloveniji in eden redkih v tem delu Evrope. Obiskovalci si lahko na odprtem ognju pripravijo pajani kruj ali ribo na batu. Zaljubljenci, ki jim izbranca še ni uspelo povsem osvojiti, se bodo še posebno razveselili ljubezenskega napoja, ki menda pomaga starim in mladim pri uresničitvi njihovih najbolj skritih želja. 

Deli s prijatelji